Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

12. 06. 2024. 17:12 >> 17:12
Čitaj mi:

MINIĆ

"Nadležni da obezbijede adekvatnu zaštitu i podršku ženama"

Predsjednica Foruma žena Demokratske Crne Gore Valentina Minić oštro je osudila napad na Vesnu Bratić.

“Godinama smo svjedoci niza neprimjerenih i uznemirujućih napada na prof. dr Vesnu Bratić, nekadašnju ministarku prosvjete nauke, kulture i sporta, univerzitetsku profesoricu i političarku, koji su kulminirali neviđenim verbalnim nasiljem, govorom mržnje, seksizmom i mizoginijom”, navela je Minić.

Kako dodaje, ovi napadi, nažalost, nijesu izolovani slučajevi, već su dio šireg problema sa kojim se žene u Crnoj Gori svakodnevno suočavaju.

“Verbalno nasilje koje je prof. Bratić trpjela godinama, srećom nije eskaliralo u fizičko nasilje, ali njegova štetnost ni na koji način ne smije biti zanemarena. Ovaj i mnogi prethodni slučajevi ugrožavanja i ataka na temeljna ljudska prava, jasno ukazuju na potrebu hitnog djelovanja svih nadležnih institucija, preko zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, do online platformi, portala i administratora društvenih mreža koji sve manje selektuju neprimjerene komentare, pa i čitave javnosti, u cilju zaštite žena od svih oblika nasilja. Ne smijemo dozvoliti da žene zbog svoje posvećenosti radu i doprinosu društvu, postanu mete nepravednih i surovih napada. Pravo svakog pojedinca je da drugačije promišlja i da svoje stavove zastupa slobodno i nesmetano, u skladu sa onim sto Ustav, zakoni i Konvencija o ljudskim pravima propisuju”, ističe Minić.

Navodi da kultura u ponašanju, nije samo lijep manir već i obaveza, “ali i primjer koji svi treba da promovišemo u cilju akceleracije demokratije i kreiranja sigurnog ambijenta, ravnopravnosti i vladavine prava”.

“Pozivamo sve nadležne institucije da ozbiljno shvate ove prijetnje i napade, da ulože dodatne napore u otkrivanju nasilnika, te da svaki oblik nasilja bude procesuiran i najstrožije sankcionisan. Odgovornost za suzbijanje nasilja nad ženama leži na svima nama, a samo zajedničkim naporima možemo stvoriti društvo u kojem su svi oblici nasilja neprihvatljivi i strogo kažnjeni. Verbalno nasilje je često preteča ozbiljnijih oblika nasilja, i stoga ne smijemo dozvoliti da ostane nekažnjeno”, dodaje Minić.

Svaka žena, naglašava, ima pravo na sigurnost i dostojanstvo, bez obzira na svoju profesiju, javno djelovanje ili privatni život.

“Zato apelujemo na nadležne da obezbijede adekvatnu zaštitu i podršku ženama, da se suzbiju svi oblici nasilja, i da se aktivno radi na podizanju svijesti o ovoj važnoj temi. Danas stojimo uz prof. Vesnu Bratić, i sve druge žene koje su trpjele ili trpe nasilje. Njihova hrabrost i istrajnost nas inspirišu da se borimo za pravednije i sigurnije društvo, u kojem će se svi oblici nasilja nad ženama odlučno i efikasno prijavljivati ali i otkrivati i suzbijati. Zajedno, možemo stvoriti sigurniji i bolji ambijent za sve žene i za svakog pojedinca. Vrijeme je za inkluzivnu akciju! Osudimo nasilje na svakom mjestu, u svako vrijeme, bez obzira da li je vršeno nad ženama, djecom ili muškarcima, jer nasilje jednako boli i brine sve nas”, zaključuje Minić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније