Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portall RTCG ]

04. 06. 2024. 17:17 >> 18:04
5
Čitaj mi:

NEPRAVILNOSTI?

Foto: Listići sa znakovima, olovkama drugih boja i flomasterima u Andrijevici

Tragom informacija koje su saopštili pojedini učesnici lokalnih izbora u Andrijevici - da oko 13 odsto glasačkog materijala predstavljaju listići sa različitim znakovima, olovkama drugih boja i flomasterima - Portal RTCG dobio je fotografije takvih glasačkih listića.

Na tim glasačkim listićima jasno se vidi da su glasači zaokružili broj 7. odnosno listu Demokratske partije socijalista (DPS) "Andrijevica može bolje - Srđan Mašović". O svemu su, prema našim informacijama, obaviješteni istražni organi ali i Državna izborna komisija. 

Može se vidjeti da su tokom zaokruživanja korišteni flomasteri raznih boja, a na listiću broj sedam "uokviren" je brojnim trouglovima, znakom srca, kvadratima... 

Podsjetimo, Srđan Mašović je bivši predsjednik opštine Andrijevica, a na lokalnim izborima 2020. godine izgubili su vlast u ovoj opštini na sjeveru Crne Gore. Tada je koalicija „Za budućnost Crne Gore“ osvojila 13 mandata, a koalicija „Mir je naša nacija“ tri odbornička mandata. Na čelu opštine nakon izbora 2020. godine došao je Željko Ćulafić iz redova Socijalističke narodne partije (SNP). 

DPS je na izborima u nedjelju dobio 11 mandata, koalicija "Andrijevica se pita" SNP - Demokrate osam, Evropa sad četiri, "Za budućnost Andrijevice" tri, "Za budućnost naše djece" tri, Vasojevićki pokret ujedinjenja jedan, a Ujedinjena Crna Gora nije osvojila nijedan mandat. 

Funkcioner Demokrata Miloš Čukić rekao je u ponedjeljak veče da su imali uvid u materijal sa biračkih mjesta. 

"Uvidom u cijeli birački materijal sa biračkih mjesta izračunali smo da je oko 13 odsto glasačkog materijala, materijal sa znakovima, olovkama drugih boja i flomasterima", kazao je Čukić. 

Iz DPS-a nakon izbora održanih u nedjelju tvrde da su određena lica oko pet sati ulazili u zgradu Opštine Andrijevica i kompromitovala birački materijal, kako bi se stvorio osnov za ponovno prebrojavanje i ponavljanje izbora.

"Postoji osnovana sumnja da je formirana organizovana kriminalna grupa koja ima za cilj da prekroji izbornu volju i nezakonito formira vlast u opštini Andrijevica", dodaju iz DPS-a. 

Na saopštenje DPS-a, reagovao je funkcioner Demokrata Miloš Čukić, koji je kazao da je u pitanju bezprizorna laž servirana iz njihove kuhinje.

"To je znak njihove slabosti. Stvarna namjera DPS-a je da im formiranje vlast neće uspjeti, a kruže glasine da su potrošili "grdne novce", kazao je Čukić. 

Najviše glasova na izborima u Andrijevici osvojila je Demokratska partija socijalista (DPS), 980 ili 35,32 odsto i 11 mandata, ali će im i u slučaju da se dogovore sa građanskim listama nedostajati još jedan odbornik.

Lista Demokrata i SNP-a osvojila je 24,14 odsto (670 glasa) i osam mandata, Evropa sad 13,69 odsto (380 glasova) i četiri mandata, koalicija "Za budućnost Andrijevice" (Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Prava Crna Gora i Slobodna Crna Gora) 10,95 odsto (304 glasa) i tri mandata, grupa građana "Za budućnost naše djece" 8,94 odsto (248 glasova) i tri mandata, a grupa građana "Vasojevićki pokret" 5,23 odsto (145 glasova) i imaće jednog odbornika.

Ujedinjena Crna Gora je dobila 51 glas odnosno 1,84 odsto i jedina od sedam lista nije ušla u lokalni parlament. Za formiranje vlasti potrebna je većina od najmanje 16 odbornika.

Podsjećanja radi, Vlada Crne Gore uvela je prinudnu upravu u Andrijevici, nakon čega su najavljeni lokalni izbori. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније