Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

03. 06. 2024. 16:24 >> 16:34
Čitaj mi:

AKCIJA ZA SOCIJALNU PRAVDU

"Ugledni pravnik može do 12 godina u Sudskom savjetu"

Predloženim izmjenama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama omogućava se da član Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika po isteku mandata, i do izbora novog člana, može ostati na toj poziciji čak do dvije godine, što je nedopustivo dug period i poslanici u cilju zaštite pravnog poretka trebaju amandmanski djelovati kako bi taj rok skratili, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.

Prema Ustavu Crne Gore mandat Sudskog savjeta traje četiri godine. Predloženim izmjenama, kako navode, sada se precizira da isto lice može biti birano za člana Sudskog savjeta najviše dva puta, dok predsjednik i članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, kojima prestaje mandat istekom vremena na koje su birani, nastavljaju da vrše dužnost do izbora i proglašenja novih članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, a najduže do dvije godine.

Iz Akcije za socijalnu pravdu su napomenuli da je rok od dvije godine isuviše dug i da ga treba skratiti na maksimalnih šest do osam mjeseci, jer vrijeme višegodišnjih v.d. stanja treba konačno da postane prošlost u ovoj državi, a sa druge strane treba izbjeći da se omogući ogroman vremenski prostor za različite trgovine u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta.

"Iako se radi o deblokirajućem mehanizmu, i za takve mehanizme postoje optimalni, a ne pretjerani vremenski rokovi, te bi svi u ovoj državi morali biti svjesni sopstvenih odgovornosti u obezbjeđenju vladavine prava u njoj, a naročito oni koji upravljaju sa zakonodavno-izvršno-pravosudnog nivoa", istakli su iz Akcije za socijalnu pravdu. 

Naglašavaju da ukoliko ostane ovakva odredba, to će praktično otvoriti mogućnost da član Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, koji bi bio biran u dva puna mandata, i kojem bi u oba slučaja istekao mandat, a zbog neizbora novih on ostao na toj poziciji do dvije godine, mogao na toj funkciji da provede čitavih 12 godina.

To je, smatraju, neprihvatljivo dug period, posebno imajući u vidu pređašnja iskustva sa ovim pitanjem i dugogodišnja upravljanja Sudskim savjetom sa v.d. pozicije.

"Pored toga, zakonska novina je da član Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika ne može biti lice koje je u posljednjih pet godina bilo funkcioner političke partije visokog nivoa (predsjednik partije, član predsjedništva, zamjenik predsjednika partije, odnosno člana predsjedništva, član izvršnog ili glavnog odbora, član savjeta partije i drugi funkcioner partije) ili neposredno birano na izborima ili obavljalo funkciju člana Vlade", ističu iz Akcije za socijalnu pravdu. 

Poručuju da zbog dubine institucionalne krize u zemlji i političkog sistema u kojem partije imaju dominantnu riječ, a zbog neophodnosti budućeg političko institucionalnog državnog oporavka, ovaj rok od pet godina bi bilo cjelishodno i društveno opravdano povećati na najmanje osam godina.

"Akcija za socijalnu pravdu je već ukazala da se nizom novina ne doprinosi kvalitetnijoj i boljoj kontroli rada sudija, iako je javnost imala značajno veća očekivanja, a što neće doprinijeti ni poboljašanju stanja u ovoj oblasti, koja se označava najkritičnijom institucionalnom tačkom u zemlji i ozbiljnom kočnicom u daljem integracionom procesu", napominju u saopštenju. 

U konačnom, kako navode, dodatno se dopisuje da Sudski savjet, u okviru svojih nadležnosti, ne daje samo mišljenja na nacrte propisa iz oblasti pravosuđa, što je do sada bio slučaj, već i na nacrte propisa koji se odnose na zarade i ostvarivanje drugih prava i obaveza sudija.

"Sve ove norme o materijalnoj nezavisnosti sudija svakako da prate opšte evropske standarde, ali građani Crne Gore sa druge strane imaju očekivanja da sudije, koje oni treba da plate evropski, treba i da sude evropski i obezbijede pravdu evropski, a ne po moćnima i privilegovanima. Na kraju, iako su sve "oči javnosti" okrenute ka dobijanju IBAR-a u ovom mjesecu, što je šansa koja se ne smije prokockati, a set pravosudnih zakona je jedan od uslova, ipak mnoge zakonske odredbe ne treba "prelamati preko koljena", već se ima vremena za popravke, jer u suprotnom ceh plaćaju ukupni demokratski procesi u zemlji", zaključuju iz Akcije za socijalnu pravdu. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније