Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

30. 05. 2024. 20:06 >> 15:01
Čitaj mi:

EMISIJA "ARGUMENTI"

Gorčević: Vjerujem da će Milatović preispitati odluku oko izmjena zakona o RTCG

Želim da vjerujem da će predsjednik Crne Gore Jakov Milatović preispitati odluku da izmjene Zakona o RTCG, koje predviđaju smanjenje kriterijuma za izbor direktora Javnog servisa vrati na ponovno odlučivanje Skupštini, saopštila je večeras u emisiji "Argumenti" na TVCG ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Podsjetimo, Milatović je to danas saopštio u objavi na mreži Iks, a Gorčevićka je prokomentarisala da je iznenađuje preuranjeno komentarisanje Milatovića na tu temu. 

"Vjerujem da će Milatović preispitati odluku i da će pokazati odgovoran odnos, ukoliko se i sam zalaže za evropski put Crne Gore. Ako zakoni prođu skupštinsku proceduru, zakoni opet dolaze na potpisivanje kod njega. Nema razloga da u ovom trenutku iko bude neodgovoran i kao političar i kao spredstavnik vlasti", kazala je Gorčević. 

Gorčević je ponovila da IBAR zakoni predstavljaju krunu rada Vlade. 

"Ponosna sam na timski rad i odgovoran i ozbiljan rad Vlade. Za kratak period urađeno je sve što se očekivalo od nas. Očekujemo da se nakon IBAR-a političke odluke donose brže. Nije sve jednosmjerna ulica, radimo sve u saradnji sa Evropskom komisijom", dodala je ona.

Podsjetila je da će se poslanici već naredne sedmice na sjednici izjasniti o svakom zakonu.

"Mislim da će se poslanici odgovorno ponijeti prema zakonima i kao pojedinci, a i kao partije", poručila je ona. 

Gorčević je kazala da očekuje da će i opozicija da podrži ove zakone u parlamentu.

"Vjerujem da je ovo test. Vjerujem da će sve partije prepoznati ovaj jako važan trenutak", poručila je Gorčević. 

"Rekonstrukcija Vlade već od jula"

Komentarišući eventualnu rekonstrukciju Vlade, Gorčević je kazala da bi sa tim trebalo da se krene već od jula. 

"Kada će se završiti i kako će rezultirati, vidjećemo sve u narednom periodu", navela je Gorčević.

Đurović: Politička scena puna ucjena, mnogo uticaja iz Srbije 

Gordana Đurović, bivša ministarska evropskih integracija smatra da "ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori".

"Da ne dobijemo IBAR to bi značilo pad društvene energije i produžavanje procesa. Zato je ovo odlična prilika da pokažemo da dobro mislimo ovoj državi. Ipak, stvari nisu tako jednostavne, jer je naša politička scena jako složena. Ima mnogo uticaja iz Srbije, a i iz Hrvatske", ocijenila je ona. 

Prema njenim riječima, bitno je da se zakoni izglasaju u Skupštini i da se ne prejudiciraju dalji koraci. 

"U dubokim smo političkim ucjenama koje su ogromne i svakodnevne. To se ne smije desiti. Svi treba tu da zastanu, i da stave tačku. U tom slučaju dnevne politike se trebaju isključiti. Političari moraju biti svjesni snage političkih poruka koje se šalju. Dobro bi bilo da ih oko IBAR-a ima manje", poručila je Đurović. 

Đukanović: IBAR veliki iskorak, monopoli moći moraju biti suženi, poltiička scena puna afera

Profesorica Nikoleta Đukanović smatra da je jako važno da se usvoje IBAR zakoni, ali da građani od njih neće dobiti mnogo. 

 

"Crna Gora ima mnogo toga na papiru, a manje u praksi. Ipak, napravljen je veliki iskorak i zakoni treba da dobiju konačnu formu i da budu upućeni ka Skupštini", dodala je ona. 

Prema njenim riječima, prepreka i spoticanja biće mnogo u narednom periodu, a monopoli moći moraju biti suženi.

"Politička scena jeste puna afera, ali vidimo političku volju Evropske unije koja nije zabilježena u ovolikoj mjeri zadnjih nekoliko godina. Taj momenat treba iskoristiti", zaključila je Đukanović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније