Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. /Selver Vuković

30. 05. 2024. 13:38 >> 14:56
1

NIMANBEGU NOVI PREDSJEDNIK

Mirna primopredaja vlasti u Ulcinju, Barjaktari najavio žalbu

Primopredaja vlasti u Ulcinju protekla je jutros u mirnoj atmosferi. Dosadašnji predsjednik Opštine Omer Barjaktari predao je fotelju Genciju Nimanbeguu koji je sinoć izabran sa 20 glasova odbornika koji su smijenili Barjaktarija.

Barjaktari je izjavio da su svi svjesni da je juče sazvana nezakonita sjednica.

“Da je sazvana samo dva sata prije nego što je počelo održavanje. Da šefovi klubova i odbornici nisu primali pozove niti materijale. I da su građani možda na taj način željeli da pokažu da se tako ne sazivaju sjednice, odnosno nezakonite sjednice. Pogotovo kada se radi o jednoj bitnoj tački kao je što je bila ona sinoć o smjeni predsjednika opštine”, kazao je on. 

On se ogradio od dešavanja na sjednici koja je praćena bacanjem suzavca i nestankom struje.

 “Mislim da se to ostati kao izolovan slučaj. I mislim da nije bilo potrebe od strane nove većine da sazobe sjednicu tako kasno sinoć. Da se završava sjednica sa izborom novog predsjednika u dva sata posle ponoći. Mislim da to nije dobro”, kazao je on.

Istakao je da je nova vlast odlučila da radi nezakonito.

“Ja mislim da su samo meni učinili uslugu. Ja ću se žaliti Upravnom sudu i sam siguran da će Upravni su puništiti sve te njihove radnje”, istakao je Barjaktari.

Kaže da je današnja primopredaja tekla korektno.

“Došli su sa novim predsjednikom i koalicijalni partneri. Dočekao sam, imao sam neke razgovore sa novim predsjednikom. Mislim da su rezultati dvogodišnjeg moga, dvogodišnjeg rada svakom građaninu jasni”, kazao je Barjaktari. 

“Jeste, mislim da nemate nigdje slučaj, da dva kluba, najveća kluba traže pauzu da se ne da pauza. Mislim da to nije zabilježeno. I mislim da što se tiče biber spreja i tih stvari, struje, neka nadležni organi procesiraju adekvatno. Ja se ne bi bavio tim. Tu, ima više špekulacija nego što je istina i neka se oni bave timei”, zaključio je Barjaktari.

Novi predsjednik Opštine Genci Nimanbegu kaže da je primopredaja protekla mirno,  a da su i  dalje začuđeni dešavanjima od juče i sinoć.

“S druge strane, još ne imamo dovoljno informacija oko nekih dešavanja koja su bila sinoć, od zvanične  institucije. Prvo mislim na prekid struje, ono sa suzavcem ili biber sprejem takođe”, kazao je Nimanbegu.

Poručio je da će se lokalna uprava sa njim na čelu okrenuti građanima, ali i poštovati zakon i pozvati neke stvari na odgovornost.

“Ovdje prvenstveno mislim na državne institucije, jer zbilja ne možemo desiti da se nekom poigrava sa demokratijom. Ne možemo dozvoliti da neko misli da je demokratija, da su to snaga, mišići ili ono što je van zakonskih odredb”, kazao je on.

Poručio je da će lokalna samouprava raditi svoj  posao.

“Ako ne budemo zadovoljni bilo istragama, bilo čim, imamo i druge procedure. Ali, prvenstveno, želimo da se fokusiramo na razvoj, na rad”, kazao je on.

Poručio je da ga čeka dosta posla.

“Moji prioriteti u ovih narednih mjesec-dana, dva mjeseca, biće veoma jednostavni ili teški, izvesti nadam se da ćemo imati mogućnost da to uradimo. To su asfaltiranje ovih puteva, rešavanje problema parkinga, otpada, koliko je mogućnosti i komunalni red, jer to su gorući problemi. Moramo učiniti maksimalno koliko možemo da pokrenemo zakašnjele pripreme turističke sezon, jer ovo je period koji moramo biti najviše na servisu turizma, koji je okosnica našeg ekonomskog razvoja”, zaključio je on. 

Novoizabrani predsjednik Opštine Ulcinj Genci Nimanbegu poručio je da će predano raditi na razvoju Ulcinja, te da će u toku njegovog mandata vbiti cijenjen svaki partner. Poručio je da je jedina stvar koja se prekida izdaja, zavist, ljubomora, zloba, žudnja za vlašću i položaju. 

Sinoćnju sjednicu ulcinjskog parlamenta obilježio je incident, kada je ispred sale bačen kako se sumnjalo, suzavac. Policija je nakon toga stigla u Opštinu i nije dozvolila ulazak nikom osim odbornicima. Pojedincima je ukazana hitna medicinska pomoć. U jednom trenutku zgrada je ostala u mraku zbog oštećenja dalekovoda, pa je sjednica prekinuta. 

Danas je iz ODT-a saopšteno da  je u toku izviđaj povodom incidenta na sjednici te da prilikom pregleda sale nisu pronađeni tragovi koji ukazuju da je korišćen suzavac.

Sinoćnju sjednicu ulcinjskog parlamenta obilježio je incident, kada je ispred sale bačen kako se sumnjalo, suzavac. Policija je nakon toga stigla u Opštinu i nije dozvolila ulazak nikom osim odbornicima. Pojedincima je ukazana hitna medicinska pomoć. U jednom trenutku zgrada je ostala u mraku zbog oštećenja dalekovoda, pa je sjednica prekinuta.

Danas je iz ODT-a saopšteno da  je u toku izviđaj povodom incidenta na sjednici te da prilikom pregleda sale nisu pronađeni tragovi koji ukazuju da je korišćen suzavac.

Barjaktari: Radio sam najbolje što sam umio

Barjaktari je saopštio da s ponosom napušta funkciju uvjeren da je radio najbolje što je umio.

“Mnogo toga je urađeno za ove dvije godine, više nego što sam i očekivao. Siguran sam da će to trajno biti zabilježeno. Uspjeli smo da pokrenemo investicijski ciklus od 100 miliona eura u gradu, od komunalne infrastrukture pa do izgradje hotela sa pet zvjezdica. Oživjeli smo kulturni život, sport, poljoprivredu, turizam... Javna preduzeća koja su dugovala do 20 plata, danas su bez dugovanja. Uspostavili smo sistem gdje su građani povratili vjeru u svoju lokalnu samoupravu i zbog toga sam naročito srećan”, kazao je Barjaktari.

Ostaje žal što nijesu uspjeli da asfaltiraju sve ulice i dodao da će to početi u narednih nekoliko dana.

“Ali,  prosto nije i sve do mene zbog naslijedjenih štetnih ugovora.  Ostavljam na stolu potpisan ugovor za rekonstrukciju ulice Mujo Ulqinaku, sve je spremno za raspisivanje tendera za nastavak bulevara Djerdj Kastrioti Skenderbeg, gotov glavni projekat za drugi bulevar na Ulcinjskom polju sa dvije pristupne saobraćajnice i mnogo toga za naš grad”, kazao je sad već bivši predsjednik opštine.

Kazao je da je danas potpisao odluku o pomoći od 24.000 eura svim školama u Ulcinju.

“Po meni, obrazovanje je kičma svakog društva i jako sam srećan što sam uspostavio tu praksu pomoći našim obrazovnim institucijama, našoj budućnosti”, kazao je Barjaktari.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније