Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

29. 05. 2024. 17:37 >> 17:54
1

REAKCIJE

Amandmani korak naprijed

Amandmani o uslovu za izbor generalnog direktora RTCG nijesu personalno, vec sistemsko rješenje i ne mogu se tumačiti u odnosu na bilo kog pojedinca pa ni odnosu na Borisa Raonića, ocijenio je za Portal RTCG advokat Dalibor Kavarić. 

Kako je rekao Kavarić, takav pristup je neosnovan i pravno neodrživ.

"Ovo posebno kod činjenice da se čak i u predloženom nacrtu Zakona koji je dostavila ministarka kulture i medija navodi da će generalni direktor i članovi savjeta ostati na funkcijama do kraja mandata. Tako da i u ovom slučaju Raonić ostaje direktor do kraja sadašnjeg mandata. Uslov za pozicije o kojima govorimo a koji se sastoji od deset godina radnog iskustva je veoma strog i sam po sebi isključuje mnoge potencijalne kandidate u zemlji. Ali kriterijum strogosti uslova nije stvar diskriminacije vec podizanja nivoa kvalifikacija neophodnog za ovako odgovorna radna mjesta i funkcije", kazao je Kavarić.

On se posebno osvrnuo na radno iskustvo. 

"Kao najbolje primjere možemo navesti predsjednika države (nepostojanje ni dana iskustva na bilo kojim državnim poslovima), predsjednika vlade (sa sličnim generalijama) ili neke od potpredsjednika vlade ili od ministara i njihovo radno iskustvo i generalije kao uporedni kriterijum za uslove za direktora RTCG", kazao je Kavarić. 

Prema amandmanima na medijske zakone, uslov za izbor na poziciju generalnog direktora RTCG, prvobitno planiran na deset godina, mora biti pet godina radnog iskustva. Takođe, broj članova savjeta ostaje devet. 

Univerzitetski profesor Marko Begović rekao nam je da buka oko utvrđivanja medijskih zakona pokazuje zabrinjavajući nivo nezrelosti da se razumije šta se dešava.

"Crna Gora je u istorijskoj prilici da otpočne finalnu fazu pregovara i da 2028. godine postane punopravna članica EU. Od nas se očekuju ozbiljnost, državnički odnos i odgovornost, a uporno strateškim partnerima šaljemo poruku da smo nepouzdani saveznik. Naime, opšti pravni akti se moraju donositi u najboljem duhu potreba crnogorskog društva, tj. da se osnaži proces depolitizacije i profesionalizacije javnog servisa konkretno, a ne nikako kao što se sugeriše, slabiti ili jačati pojedince koji su mandatno angažovani. Kontinuitet klijentelizma i nepotizma je razarajući za crnogorsko društvo", rekao je Begović. 

Vlada do kraja juna treba da utvrdi predloge nekoliko zakona u oblasti medija, ali i pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, jer je to važno za pozitivno mišljenje Evropske komisije.

U prvom redu, misli se na zakone o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, o sudijama i Susdkom savjetu, o specijalnom tužilaštvu i Zakonika o krivičnom postupku. Takođe, kako su kazali iz Vlade ranije, potrebno je usvajanje seta medijskih zakona, uključujući zakone o medijima i RTCG. 

Ukoliko mišljenje Evropske komisije bude pozitivno, Crna Gora polovinom godine može da napravi važan iskorak u oblasti vladavine zakona i pregovorima o poglavljima 23 i 24. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније