Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

28. 05. 2024. 13:19 >> 13:44
1
Čitaj mi:

OBJAVILI DOKUMENTACIJU

MANS: Lista "Budva-naš grad" primala nezakonite donacije

Izborna lista “Budva naš grad - Nikola Jovanović” primila je donaciju vrijednu 1.000 eura od pravnog lica koje sa Opštinom Budva ima aktivan ugovorni odnos, što predstavlja kršenje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, saopštila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Donaciju za ovu izbornu listu je u vidu usluge obezbijedila budvanska kompanija “Mediteran Express” koja je registrovana za obavljanje djelatnosi gradskog i prigradskog prevoza putnika, dodaju iz MANS-a. 

Nadalje su istakli da je u aprilu prošle godine, Skupština Opštine Budva je donijela Odluku o davanju saglasnosti kompaniji “Mediteran Express” za produženje obavljanja djelatnosti prevoza putnika, učenika i penzionera u linijskom, gradskom i prigradskom saobraćaju.

"Odluku je potpisao Nikola Jovanović, predsjednik Skupštine Opštine, i nosilac liste “Budva naš grad” koju je ta kompanija pomogla tokom upravo završenih izbora u Budvi", tvrde u MANS-u.

Odlukom koju je usvojila Skupština, a potpisao Jovanović je toj kompaniji omogućen nastavak djelatnosti prevoza putnika do, kako se navodi u odluci, okončanja Konkursa o dodjeli linija za prevoz putnika, a najkasnije do 31. decembra prošle godine.

"Ipak 29. decembra 2023. godine, Skupština usvaja novu odluku kojom produžava pomenutu saglasnost do okončanja Konkursa za dodjelu linija", piše u saopštenju MANS-a. 

Podaci o ovom poslu govore da je Opština Budva sa vlasnicima kompanije “Mediteran Express” krajem 2018. godine zaključila ugovor o dodjeli linija za javni prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju, a početkom 2019. godine još jedan koji se odnosio na prevoz učenika i penzionera.

"Ova kompanija je tokom prošle godine ostvarila prihod od oko dva miliona eura, dok je neto rezultat iznosio oko 140 hiljada eura", dodaje se u saopštenju MANS-a. 

Iz ove NVO tvrde i da je kompanija “Mediteran Express” u vlasništvu braće Dokić iz Budve, čija majka, Jasna Dokić je duže vrijeme bila na čelu više budvanskih javnih preduzeća, a krajem marta ove godine imenovana je za potpredsjednicu Opštine Budva.

"Osim preko kompanije, Dokići su izbornu listu Nikole Jovanovića podržali i lično, pa se tako u izvještaju o prilozima u kampanji bilježi donacija Jasne Dokić u vidu usluge, ukupne vrijednosti od 500 eura", dodaju u saopštenju. 

MANS je podsjetio da je Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje kaznu za kršenje člana 33 koji se odnosi na zabranu finansiranja i to kroz plaćanje prekršajne kazne za fizičko lice u iznosu od 500 do 2000 eura.

"Kompletnu dokumentaciju do koje je došao istražujući donacije MANS je dostavio nadležnoj Agenciji za sprečavanje korupcije, sa inicijativom za pokretanje postupaka utvrđivanja kršenja Zakona", zaključeno je u saopštenju MANS-a. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније