Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

28. 05. 2024. 11:25 >> 11:25
Čitaj mi:

BOŠNJAČKO VIJEĆE

"Doprinos iseljenika nemjerljiv u obnovi nezavisnosti Crne Gore"

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić kazao je da su iseljenici dali doprinos obnovi nezavisnosti koji se nikada ne smije zaboraviti.

Crna Gora je, kako je kazao, dužna da više i ozbiljnije brine o iseljeničkim zajednicama, i njihovim potrebama, da budu dostupnije usluge diplomatsko-konzularnih predstavništava i da se kontinuirano vodi računa o očuvanju njihovog kulturnog, nacionalnog i jezičkog identiteta.

Mustafić je bio gost tradicionanih godišnjih susreta bošnjačke dijaspore iz Crne Gore u Utrehtu u Holandiji. 

Skup je organizovalo Bošnjačko Udruženje Plavljana i Gusinjana "BEHAR" iz Holandije, a prisustvovalo je više od tri stotine zvanica, članova udruženja, kao i gosti iz udruženja iseljenika - " Kula" i "Merhamet" iz Holandije i Njemačke.

Mustafić je ukazao na važnost očuvanja identiteta u iseljeničkim zajednicama porijeklom iz Crne Gore . 

"Svojim susretima i druženjima vi čuvate bošnjačku kulturu, vjeru, tradiciju i jezik, održavate vezu sa zavičajem i služite kao sjajan primjer drugima. U Bošnjackom vijeću u Crnoj Gori,  kao instituciji koja se prevashodno bavi tim pitanjima, uvijek ćete imati partnera", kazao je Mustafić. 

On je kazao i da je nedavno završeni popis stanovništva, kroz zajedničke aktivnosti Vijeća, političkih subjekata  i Vlade,  omogućio slobodno izjašnjavanje i da vjeruje da će reziultati potvrditi samosvijest bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. 

Mustafić je istakao  da je bošnjački narod autohton i na svojim ognjištima i u potpunosti posvećen prosperitetu i evropskoj budućnosti Crne Gore i čitavog regiona.

"Nedavno izglasavanje  u Ujedinjenim nacijama Rezollucije o Srebrenici velika je porvrda pravde i satisfakcija za porodice žrtava  genocida, ali  je to i civilizacijska  pobjeda ljudskosti nad bezumljem  i osuda ideologije koje je taj genocid prouzrokovalo", zaključio je Mustafić.

U ime Udruženja " BEHAR" obratio se Nevzet Purišić koji je kazao da ova zajednica  organizuje  susrete već dvadeset i četiri godine sa velikom masovnošću što svjedoči o potrebi iseljenika da čuvaju svoje posebnosti i običaje, te porodične i prijateljske veze. 

"Nije to nimalo lako, ali mi volimo našu kulturu,  stalo nam je da  je očuvamo  i prenesemo na nove generacije. Kroz stalne aktivnosti međusobno se uvezujemo i osnažujemo, a organizujemo i akcije kojima pomažemo  određene projekte u zavičaju. Njegujemo naš bošnjački identitet, a podržavamo sve što vodi napretku naših krajeva i naše države Crne Gore, pa i čitavog regiona", istakao je Purišić

Tokom susreta u Utrehtu održan  je okrugli sto na kojem su razmatrana brojna  aktuelna pitanja i razgovarano o unaprijeđenju veza  sa iseljenicima u kulturnoj,  ekonomskojj i društvenoj sferi. 

Na susretima  i okruglom stolu  u Utrehtu, u organizaciji " BEHARA", učestvovali su  brojni gosti, te predstavniici više udruženja, kao i  Bejto Šahmanović potpredsjednik Bošnjačkog vijeća.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније