Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nena Drašković [ Radio Crne Gore ]

27. 05. 2024. 07:42 >> 07:42
Čitaj mi:

ADVOKATI

Specijalni sud mora imati najmanje sedam sudnica

Bez specijalnog suda nezamisliva je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i trebalo bi ga formirati u što kraćem vremenskom roku, poručuje advokat Zdravko Begović.

On je rekao da je formiranje tog suda odlična ideja, koja je stvarno i nužna.

"Međutim moramo to uraditi na kvalitetan način da kasnije ne bismo imali ozbiljne probleme. Dakle, to moramo uraditi na jedan vrlo studiozan, odgovoran i ozbiljan način, a ne da bilo što improvizujemo kao što je sada slučaj u specijalnom odeljenju Višeg suda gdje imamo samo šest sudija, a stotine predmeta", rekao je Begović.

I advokat Lazar Aković pozdravlja ideju osnivanja specijalnog suda. Kaže da je riječ o veoma dobrom rešenju.

"Formiranje specijalnog suda uticaće na efikasniji rad na predmetima organizovanog kriminala. Neophodno je da se obezbijede i sudnice kako bi sudije mogle nesmetano da zakazuju suđenja jer sada postojeće sudnice u ozbiljnoj mjeri usporavaju rad sudija i na taj način u ozbiljnoj meri je ugroženo pravo okrivljenih da im se sudi u razumnom roku", rekao je Aković. 

Begović navodi da se mora voditi računa o prostornim kapacitetima, te da bi u specijalnom sudu bilo potrebno obezbijediti najmanje sedam ili osam sudnica.

On ukazuje i da je neophodno napraviti valjan pravni okvir za funkcionisanje te institucije kao i kvalitetan odabir kadrova.

"Imamo dosta mladih, ambicioznih, odgovornih i stručnih sudija koji će, naravno, biti posebno nagrađeni i privilegovani prilikom obavljanja tih poslova u specijalnom sudu kada budu izabrani. Dakle, potpuno je logično da njihove plate budu znatno veće od plata sudija u ovim redovnim postupcima, da imaju odličnu infrastrukturu, da imaju veliki broj savjetnika. I naravno, da im se da šansa da imaju jedan normalan broj predmeta sa kojima će biti zaduženi kako bi nesmetano mogli da obavljaju taj svoj sudijski posao", kazao je Begović.

Aković je govorio o tome da li ima dovoljno stručnih kadrova za rad u specijalnom sudu.

"Što se tiče kadrovske politike, ne sumnjam da će se napraviti adekvatan odabir sudija koji će postupati u predmetima organizovanog kriminala", rekao je Aković.

Podsjećamo, iz Ministarstva pravde saopštili su da će rad na osnivanju specijalnog suda uslediti nakon dobijanja IBARA što se očekuje krajem juna, te da će taj posao trajati nekoliko godina zbog, kako su kazali, razumljivih razloga kompleksnosti i cilja da se postigne što kvalitetnije i efikasnije rešenje.

Napominju da je formiranje specijalnog suda strateški projekat cnogorskog pravosuđa, a da se osnov za uspostavljanje te institucije nalazi u zakonu o sudovima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније