Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

24. 05. 2024. 10:21 >> 10:22
Čitaj mi:

Mijović sa predstavnicima IOM-a

Crna Gora jača kapacitete u oblasti migracija

Crna Gora treba dalje da jača kapacitete za rješavanje mješovitih migracionih tokova i integracije izbjeglica, kao i da povećava ljudske i materijalne resurse posvećene upravljanju granicama i sistemu registracije migranata, što će svakako doprinijeti realizaciji neophodnih reformi za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, saopštila je državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Jovana Mijović tokom sastanka sa šefom kancelarije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Podgorici Vladimirom Gjorgijevim.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova na sastanku je izraženo zadovoljstvo povodom kontinuirane saradnje Crne Gore sa Međunarodnom organizacijom za migracije, naročito u dijelu uključivanja u niz humanitarnih i socijalnih programa podrške i regionalnih projekata iz oblasti migracija, integrisanog upravljanja granicom, kao i borbe protiv trgovine ljudima.

Mijović je kao trenutno najznačajniji istakla projekat „Individualna mjera za jačanje kapaciteta za upravljanje granicama na Zapadnom Balkanu”.

“U tom kontekstu, jedan od prioriteta u radu Ministarstva unutrašnjih poslova je uspostavljanje sistema za elektronsku identifikaciju i registraciju migranata (EURODAC), koji će omogućiti pravovremenu razmjenu informacija sa zemljama regiona i državama članicama Evropske unije”, poručila je Mijović.

Ona je pohvalila uspješnu saradnju Sektora granične policije sa misijom IOM-a u Crnoj Gori i iskazala zahvalnost na podršci kako u vidu brojnih obuka, tako i u nabavci opreme i sredstava za rad. Istakla je da IOM time značajno doprinosi unapređenju bezbjednosti na Zapadnom Balkanu.

“Crna Gora treba dalje da jača kapacitete za rješavanje mješovitih migracionih tokova i integracije izbjeglica, kao i da povećava ljudske i materijalne resurse posvećene upravljanju granicama i sistemu registracije migranata, što će svakako doprinijeti realizaciji neophodnih reformi za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji. S tim u vezi, naš pravni sistem je u najvećoj mogućoj mjeri usklađen sa pravnom tekovinom EU, kada su u pitanju oblasti iz pregovaračkog poglavlja 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost”, saopštila je Mijović.

Ona je podsjetila da do punopravnog članstva Crna Gora planira da preduzme normativne aktivnosti sa ciljem potpunog usaglašavanja sa pravnom tekovinom EU u segmentima u kojima trenutno nije usklađena, sa posebnim akcentom na izmjene i dopune Zakona o strancima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније