Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

23. 05. 2024. 20:11 >> 20:11
1
Čitaj mi:

ŠEHOVIĆ

"Usvajanjem Rezolucije UN-a o Srebrenici pobijedila istina i pravda"

Usvajanjem Rezolucije o Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), kojom se uspostavlja Međunarodni dan sjećanja na žrtve ovog stravičnog zločina, najvećeg i namonstruoznijeg te vrste poslije Drugog svjetskog rata, ali i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, pobijedila je istina i pravda, kazao je potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović.

"To je, inače, najmanje što je civilizovani svijet u ovom momentu mogao da uradi, suočen i sa sopstvenim dijelom odgovornosti zbog toga što je propustio da ga svojevremeno spriječi. Region je, ako bude dovoljno državničke mudrosti i pameti, dobio priliku za političku katarzu, ali i za novi zajednički početak, ovoga puta na zdravim ideološkim i vrijednosnim temeljima", kazao je Šehović. 

On navodi da ovakav ishod glasanja u Njujorku vraća vjeru da su ljudske vrijednosti univerzalne, da ne poznaju granice, te da je moralni kompas čovječanstva ipak nepokolebljiv.

"Ironija sudbine je da su najveći promoteri ove rezolucije upravo oni koji su se Rezoluciji najviše protivili. Njihov prilično neubjedljiv otpor i manipulativan narativ koji ga je pratio, samo je dodatno ojačao potrebu za ovakvim dokumentom, ističući njegovu kritičnu važnost u borbi protiv revizionizma i poricanja genocida", kazao je Šehović. 

Šehović je kazao da iako je Crna Gora podrškom ovoj rezoluciji, formalno ostala privržena zapadnom sistemu vrijednosti.

"Kojem inače s punim pravom većinski teži, ostao je gorak ukus zbog, najblaže rečeno, nesnalaženja aktuelne vlasti kod upravljanja ovim, ne političkim, nego prije svega etičkim pitanjem. Zahvaljujući demonstriranoj političkoj nedoraslosti i neodlučnosti, koja je od početka bila prisutna unutar, po ovom pitanju, međusobno posvađane vlasti, razotkrivena je duboka podijeljenost unutar parlamentarne većine. Sada je kristalno jasno da najmanje polovina te većine ne razumije da bez suočavanja s prošlošću nema budućnosti, a posebno ne evropske. Ovakva vlast, koja nije u stanju da prepozna ključne istorijske trenutke, i da na njih adekvatno i bez jeftinih dnevno-političkih kalkulacija odgovori, nije održiva, a još manje je evropska", istakao je Šehović. 

Isitče da će Socijaldemokrate Crne Gore nastaviti borbu za istinu, pravdu i evropske vrijednosti.

"Nećemo odustati dok ne izgradimo društvo koje je utemeljeno na ispravnom progresivnom svjetonazoru. Naša vizija Crne Gore je jasna: društvo koje ne bježi od prošlosti, već se suočava s njom, kako bi osiguralo bolju, pravedniju i prosperitetniju budućnost za sve", poručio je Šehović. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније