Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

23. 05. 2024. 16:22 >> 17:13
Čitaj mi:

Milović u OFAC

Američke i crnogorske institucije da sarađuju na proširenju crne liste

Saradnja između Crne Gore i OFAC-a predstavlja ključni korak ka jačanju međunarodnih napora u borbi protiv kriminala i zaštiti nacionalne sigurnosti, koja će dodatno osnažiti kapacitete crnogorskih institucija u očuvanju stabilnosti zemlje, saopšteno je na sastanku ministra pravde Crne Gore Andreja Milovića sa visokim predstavnicima Službe za kontrolu imovine u inostranstvu.

Centralna tema sastanka bila je jačanje saradnje crnogorskih i američkih institucija radi proširenja crne liste na lica koja sprovode maligni uticaj na Crnu Goru i destabilizuju institucije, kao i efikasnije identifikovanje i suzbijanje tih aktivnosti i malignih spoljnjih uticaja, te omogućavanja pravnog okvira za potpunu primjenu americkih sankcija u crnogorskom sistemu.

Tokom sastanka, naglašena je važnost razmjene podataka i dokaza između crnogorskih institucija i OFAC-a.

Milović je istakao spremnost Crne Gore da aktivno učestvuje u identifikaciji i targetiranju organizacija i pojedinaca koje učestvuju u destabilizaciji i podrivanju Crne Gore, te da pruži sve neophodne informacije kako bi se efikasno suzbile te aktivnosti, čime se doprinosi zajedničkim naporima u očuvanju bezbjednosti.

Istaknuto je da kroz zajedničku saradnju i analize treba raditi na proširivanju crne liste lica koja sprovode maligni uticaj.

"To će rezultirati blokadom bankovnih računa i osnivanja kompanija povezanih sa tim licima, čime će se dodatno otežati njihovo djelovanje i umanjiti prijetnje po stabilnost Crne Gore. Na taj način će se omogućiti efikasnija borba protiv ilegalnih aktivnosti koje podrivaju političko-bezbjednosni, ekonomski i društveni sistem Crne Gore", saopšteno je iz Ministarstva pravde. 

Na sastanku je razgovarano o perspektivi obuka crnogorskog kadra od strane OFAC-a, kao i o mogućnosti postavljanja OFAC-ovih oficira za vezu u Crnoj Gori.

Ovi koraci bi, naglasio je Milović, značajno ojačali operativne kapacitete crnogorskih institucija, omogućili bržu i efikasniju razmjenu informacija te unaprijedili sposobnost Crne Gore da se suoči sa globalnim prijetnjama.

Milović je imao priliku da se detaljno upozna sa radom OFAC-a, institucije koja je od suštinskog značaja za sprovođenje američkih sankcija i finansijskih kontrola u cilju zaštite nacionalne sigurnosti i spoljnopolitičkih ciljeva SAD-a.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније