Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Portal RTCG ]

16. 05. 2024. 07:26 >> 12:58
3
Čitaj mi:

"JEDAN REGION, JEDNA VIZIJA"

Samit u Kotoru: "Plan za više novca i radnih mjesta"

Premijer Crne Gore Milojko Spajić otvorio je Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Kotoru. Tokom Samita će lideri zemalja regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatrati Plan rasta za Zapadni Balkan.

Spajić je poželio dobrodošlicu svim prisutnima. 

"Plan rasta predstavlja šansu i signal da će region biti dio većeg tržišta. Često kažem da je Crna Gora tržište od pola miliona ljudi, ali kao dio zajedničkog tržišta je tržište od 500 miliona", naveo je Spajić.

Plan rasta za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila u novembru, a EU prije dvije sedmice, predviđa finansijsku podršku od šest milijardi eura, od kojih su dvije milijarde bespovratna sredstva, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU.

Uslov za dobijanje sredstava je provođenje reformi, prije svega u oblasti poštovanja demokratskih mehanizama, vladavine prava i osnovnih prava. Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest mjeseci, zavisno od reformi koje je provela u tom periodu.

Za Srbiju i Kosovo postoji i preduslov – “konstruktivan angažman na normalizaciji odnosa u cilju potpunog provođenja svih obaveza” koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji i njegovog Implementacionog aneksa iz Ohrida, kao i iz svih prethodnih sporazuma postignutih u briselskom dijalogu.

U uvodnom obraćanju na gostoprimstvu i toploj dobrodošlici zahvalili su se lideri zemalja regiona: Borjana Krišto, predsjednica Savjeta ministara BiH, premijer Kosova Albin Kurti, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Sjeverne Makedonije Talat Džaferi i evropski komesar za susjedstvo i proširenje  Oliver Varhelji.

Predsjednica Savjeta ministara BiH Borjana Krišto kazala je da su svi narodi u BiH ujedinjeni u zajedničkom evropskom putu.

"Nadam se da ćemo svi zajedno u kontekstu regionalne saradnje uspjeti i ostvariti naše zajedničke ciljeve", istakla je ona.

Premijer Kosova Albin Kurti se osvrnuo na rat u Ukrajini, i istakao da je rat u Ukrajini ključna prijetnja Evropskoj uniji i bezbjednosti.

Istakao je da je Kosovo odlučno u svom proevropskom opredjeljenju, te naveo da se progres Kosova mora uvažiti.

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da je zadovoljstvo doći u Bokokotorski zaliv. Izrazio je entuzijazam i zahvalio Olivertu Varheljiju i Komisiji zbog posvećenosti.

"Napredak koji smo napravili od poslednjeg susreta u Skoplju govori za sebe. Pripremili smo individualne planove za reforme, i još mnogo napretka. Mi smo spremni", poručio je Rama.

Varhelji je istakao da izgleda ne samo da region želi ovo, već i da radi na tome. "Motivacija je veoma visoka, kao i želja", naveo je Varhelji i istakao da srećan što je Balkan optimističan.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen je kazao da je prioritet Plana rasta za Zapadni Balkan, da se stvori jedinstveno tržište prometa novca, smanjenje troškova, lakše kretanje na tržištu i više radnih mjesta.

O'Brajen je kazao da je prioritet Plana rasta za Zapadni Balkan, da se stvori jedinstveno tržište prometa novca, smanjenje troškova, lakše kretanje na tržištu i više radnih mjesta:

"Poruke Plana su što je za svakog učesnika poruka jasna - uradite svoj posao i ne tražite od drugog da uradi nešto prvi, da biste uradili svoj".

Varhelji je kazao da Plan rasta više nije nacrt, nego mapa puta, koja je od koristi regionu prije priključivanja EU:

"Zbog Plana rasta i intenziteta pomoći iz ekonomskog i investicionog plana, reformske agende i dodatnu finansijsku pomoć do 2027, Balkan će biti spreman, ili bi mogao biti spreman, ili bi mogao učiniti sebe spremnim da se pridruži EU".

A predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će Plan rasta donijeti dobre rezultate regionu:

"Cijenimo i zahvalni smo na novcu, ali od novca su važnije strukturne reforme koje moramo sprovesti i to veoma cijenimo", kaže Vučić.

On je rekao da je uvjeren da zemlje regiona neće ući u EU prije Ukrajine.

"Kada ćemo ući u Evropsku uniju, da li ćemo ući zajedno sa Ukrajinom, to je drugi problem. Vi imate vaše mišljenje, ali moja inteligencija meni govori da sam ja u pravu. I naravno, to je nešto što se trenutno događa. Vjerovatno ćemo čekati još nekih šest godina, što je takođe u redu. U vašim zemljama je možda Evropska unija toliko popularna, u mojoj zemlji nije toliko popularna kao što ni mi nismo toliko popularni, iako smo mi najveći dio ovog regiona. Nećemo mi nikada pričati loše stvari o važnosti ove inicijative", rekao je Vučić.

On je dodao da se nada da će imati dobar sastanak sa najboljim zaključcima i sljedećeg puta kada se budemo sastali u Sarajevu.

Vučić kaže da je promijenjen pristup EU povodom Plana rasta za Zapadni Balkan dobra prilika i na dobrobit svima u regionu.

"Veoma smo entuzijastični u vezi sa ovim planom još od prvog trenutka. Nemam naviku da se bilo kome posebno obraćam, posebno nikome u prisustvu, ali moram da kažem da ovaj način promijenjenog pristupa zapravo je dobra prilika za nas na Balkanu i hvala vam svima što ovo radite", rekao je Vučić.

On je napomenuo da je razumljivo što mnogi građani, kao i novinari ne razumijeju o čemu se ovdje razgovara, ali da je veoma važno, jer će se na samitu diskutovati o životima običnih ljudi i rešavanju njihovih problema, kao i o razvoju naših ekonomija.

"I zbog toga je ovo veoma važno i verujem da smo do sada imali dobre razgovore i složili smo se o većini stvari. Trebalo bi da smo se složili o jedne ili dvije velike stvari koje su vezane za Srbiju. Sada nam nije lako ako pogledamo kompletnu situaciju naše zemlje, problemi sa vizama. Sada rješavamo probleme, imamo trenutno nekoliko problema oko kojih moramo da se složimo, ali to ćemo riješiti i nadam se da imamo na umu i da će svi ovde prihvatiti neke naše male zahtjeve, koji su slični i bliski vašim zahtjevima, koji su nama predloženi", rekao je Vučić.

Samit se organizuje pod sloganom „Jedan region, zajednička vizija” (One region, common vision).

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvane i partnerske organizacije, kao što su Savjet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svjetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Sastanku lidera regiona će prisustvovati evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji i pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen.

Podsjetimo, juče je održan sastanak ministara evropskih poslova i finansija zemalja Zapadnog Balkana, predstavnika Evropske komisije i partnerskih organizacija.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније