Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

23. 04. 2024. 14:51 >> 14:51
2
Čitaj mi:

ODGOVORIO ĐUKANOVIĆU

Danilović: Osvetoljubivost Đukanovića nesravnjiva ni sa jednom ranije

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović oglasio se povodom najnovijih izjava bivšeg čelnika DPS-a Mila Đukanovića.

Komentar Danilovića prenosimo integralno. 

"Zaboravnost nije vrlina, nije čak ni opravdanje. Po starim i davno usvojenim klišeima apsolutističkog vladanja, bivši predsjednik, svega čime je valjalo predsjednikovati, Milo Đukanović danas je odlučio da okrene novi list - on od jutros dohvatio se za gušu sa sobom od ikad prije. Đukanović je za potrebe jednog medija zavapio: "U Crnoj Gori je na sceni politički revanšizam kao nova stranica tradicije crnogorskih osveta".

U toj tradiciji, skoro tri decenije, carovala je osvetoljubivost Đukanovića nesravnjiva ni sa jednom ranije. U toj tradiciji njegove osvetoljubivosti, počišćene su institucije od neposlušnih i dostojanstvenih ljudi ali i od cijelih naroda, i uvedeno pravilo da su "otporaši", zapravo, neprijatelji Crne Gore, te da je apsolutno dopustivo gurnuti ih na marginu i izopštiti iz opštežića. Jutros se dosjetio nečega o čemu nikada nije upisao ni jedno slovo: "onaj ko radi ovo što sada radi, taj ne shvata da je već otpočeo novu stranicu crnogorskih osveta". Bivši predsjednik je svojevremeno cimentirao osvetu i osvetoljubivost kao vrlinsko stanje nezaboravnosti, kao potrebu da se jednom za svagda "odvoji žito od kukolja". Ako ima novih stranica "crnogorskih osveta" onda su one samo nastavile niz starih koje je on svojeručno potpisivao. Jasno je međutim da se lako i skoro preko noći, kroz lažljivi politički prakticizam, od cementiranja, iz lukrativnih razloga, uplivalo u dementiranje. Skoro proročki Đukanović, mimo svojih doskorašnjih principa, zaključuje: "I jako griješi ako u onim lisicama nad kojima likuje, na rukama drugih ljudi, ne prepoznaje svoje lisice sjutra". Komentar ove naknadne osjećajnosti sveden na lično glasi; pa to ti govorimo, bivši predsjedniče, trideset dugih godina!

Posebno je dirljiv zaključak potonje političke pameti bivšeg predsjednika svega čime se isplatilo predsjednikovati: "Živimo u jako zatrovanoj atmosferi. Atmosferi koja govori da će se ćeranija po Crnoj Gori nastaviti." Bude li po Đukanovićevoj agendi onda je izvjesno da će se njegova zloslutnost ostvariti - ćeranija će se nastaviti! Postoji, međutim, ozbiljna razlika između ćeranije po navodnoj patriotskoj dužnosti, ili po partijskoj i terenskoj procjeni, i "gonjenja po službenoj dužnosti". Ovo poslednje bilo je ili izopačeno ili zaboravljeno u Đukanovićevoj eri i krugu njegovih sledbenika.

Dobrovoljna dementnost, naročito kod političara, ne izaziva sažaljenje nego prezir. Posledica i uzrok su u neraskidivoj vezi. Narod bi rekao: kako siješ tako žanješ. U našoj Crnoj Gori obje radnje su skoro zaboravljene u korist kondo turizma i opšteg naturizma. Biće jasnije, valjda, ako prepjevano zaključimo: koliko lažeš toliko te i gone".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније