Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

19. 04. 2024. 12:55 >> 12:56
10

SKUPŠTINA CRNE GORE

Gorčević: Na prozivke Vučića trebalo da odgovori Milatović

Na prozivke koje su se desile od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića treba da odgovori predsjednik države Jakov Milatović. Zašto nije odgovorio, to je pitanje za njega, saopštila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević. Ona je to kazala na sjednici Skupštine odgovarajući na pitanje poslanice DPS-a Aleksandre Vuković - Kuč kako komentariše uvrede koje je na njen račun uputio srpski predsjednik.

Vuković - Kuč je upitala Gorčević i kako komentariše stavove specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da koalicija ZBCG nije partner SAD.

"Više puta smo domaću i inostranu javnost podsjetili na koalicioni sporazum koji su zaključili činioci sadašnje parlamentarne vecine, kao i činjenicu da na tom polju nije bilo odstupanja, uključujući i predsjednika Skupštine koji je svojim angažmanom doprinio konsenzusu oko suštinskih imenovanja, čime su se stekli usiovi da, nakon nekoliko godina, iskoracimo u našem integracionom procesu", istakla je ona.

Dodaje da ne treba zanemariti činjenicu da je aktuelna Vlada heterogena, sačinjena od različitih političkih subjekata koji su se obavezali na implementaciju koalicionog sporazuma, odnosno da neće podržavati akte kojii bi mogli narušiti koheziju društva i izazvati nepotrebne tenzije.

Gorčević je kazala i da se u parlamentu pravi narativ "da li glasamo za nezavisnost Kosova", i dodala da je to pitanje završeno - Crna Gora je priznala Kosovo.

"Odgovorno, pošteno i najbolji mogući način želim da predstavljam Crnu Goru kao ministarka evropskih poslova u 44. Vladi, Rezulratom sam to i pokazala za ovih pet mjeseci i mislim da nam tek predstoji ozbiljan rad. Ono što mogu da kažem jeste da sve ovo kako će određeni poslanici da glasaju u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope jeste po savjesti i apsolutno sam sigurna da gospodin Čarapić sa svojim stavom nije glasao protiv Kosova nego je dao mogućnost i dodatno ohrabrio Kosovo da ispuni određene uslove radi učlanjenja u Međunarodnu zajednicu. Na kraju krajeva, mogu da kažem po svojoj savjesti i da stojim iza svih svojih riječi i ne obazirem se na prozivke bilo kog čovjeka, bilo na društvenim mrežama ili bilo kog političara u Crnoj Gori i regionu", istakla je ona.  

"Izvještaj EK činjenično stanje u kom se Crna Gora nalazi"

Izvještaj Evropske komisije predstavlja činjenično stanje u kakvom se Crna Gora danas nalazi, kazala je Gorčević.

Sve ono što su Vlada i Skupština radile u prethodnih pet mjeseci oblokiralo je evropske integracije, i na tome Crna Gora može biti ponosna, kazala je Gorčević.

Ona je kazala da će Vlada Crne Gore i MEP biti domaćin ministarskog sastanka lidera Zapadnog Balkana, ministara evropskih poslova i ministara finansija, 26. aprila u Podgorici.

Samit lidera održaće se 15. i 16. maja u Kotoru.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније