Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

19. 04. 2024. 09:51 >> 09:52
3

"DECENTRALIZACIJA CILJ MINISTARSTVA"

Dukaj: Unapređenje sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori

Vlada Crne Gore i Ministarstvo javne uprave su u punom kapacitetu posvećeni razvoju sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj na Generalnoj skupštini Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope. On je naveo da je današnji događaj prilika da još jednom ponovi da je decentralizacija u Crnoj Gori u cjelosti cilj i prioritet Ministarstva.

Dukaj je, kako navode u saopštenju, istakao da lokalna samouprava predstavlja suštinu demokratije, jer omogućava građanima da direkno utiču na odluke koje se tiču njihovih života i zajednice u kojoj žive.

Prema njihovim riječima, to podrazumijeva da lokalna samouprava omogućava građanima da budu u direktnom kontaktu sa vlastima i izraze svoje potrebe, dok sa druge strane lokalne vlasti mogu blagovremeno uočiti i reagovati na konkretne potrebe građana, i prilagoditi javne politike tim potrebama.

„Lokalne samouprave mogu biti pokretači ekonomskog razvoja i promoteri kulturnog nasljeđa, kao i očuvanja životne sredine, unapređenja infrastrukture, socijalne zaštite, zdravlja. Na taj način lokalne samouprave direktno oblikuju način života i perspektivu građana - kreiraju ključne društvene procese u državi. Imajući sve to u vidu, u prethodnom periodu započeli smo vrlo konkretne aktivnosti na planu unapređenje sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori“, napomenuo je Dukaj.

On je kazao da najbolji i najefikasniji način ka kvalitetnoj i efikasnoj decentralizaciji, zasnovanoj na odgovornosti i transparentnosti rada lokalnih uprava, leži u čvrstoj saradnji centralnog i lokalnog nivoa vlasti i dodao da takav pristup njeguje Ministarstvo javne uprave, a posebno cijeni podršku međunarodnih partnera, ali i preporuke i smjernice asocijacija poput NALAS-a.

„Usmjereni smo ka kreiranju održivog zakonodavnog okvira, koji će dati vidne rezultate u daljim procesima reformi i decentralizacije, zahvaljujući čemu ćemo uspostaviti uspješne lokalne samouprave. Sve to u cilju unapređenja uslova i kvaliteta života građana. Očekujem pozitivne efekte u pogledu ispunjenja standarda neophodnih na našem putu ka Evropskoj uniji, a onda i jedinice lokalne samouprave koje će u potpunosti biti spremne da primjenjuju pravo EU kada Crna Gora postane punopravna članica Evropske unije“, kazao je Dukaj.

U saopštenju ističu da je u uvodnom dijelu govorio i predsjednik NALAS-a, Ergun Turan.

Na Generalnoj skupštini Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope za novog predsjednika izabran je predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније