Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

18. 04. 2024. 18:12 >> 18:13

više akata

Pročitajte šta je Vlada usvojila na današnjoj sjednici

Vlada je, na danas održanoj 26. sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

“Donošenje ovog zakona predstavlja jedan od prioriteta Vlade Crne Gore u pregovaračkom poglavlju 23 u okviru procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji”, navodi Vlada.

Kako su istakli, predloženim izmjenama Zakona prevazići će se problemi primijećeni u praktičnoj primjeni ovog propisa i omogućiti ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć posebno ranjivim kategorijama lica (žrtvama torture, djeci žrtvama krivičnih dijela protiv polnih sloboda i djeci koja su pokrenula postupak za zaštitu prava djeteta).

“Time će se doprinijeti i realizaciji preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje torture i nečovječnih ili ponižavajućih postupaka i kažnjavanja, kao i usaglašavanju sa međunarodnim standardima u oblasti prava djeteta i preporukama UNICEF-a, kada je u pitanju pristup pravdi djeci. Nadalje, propisivanjem odredbi kojima se uvodi obaveza posjedovanja posebnih stručnih znanja advokata koji pružaju besplatnu pravnu pomoć ovim kategorijama korisnika unaprijediće se i kvalitet pružanja pravne pomoći”, dodaje se.

Donijeta je Uredba o uslovima koje moraju da ispunjavaju luke razvrstane prema vrsti pomorskog saobraćaja i namjeni.

“Donošenje nove uredbe obezbjediće potpunu usklađenost ovog podzakonskog akta sa važećim zakonskim rješenjima, imajući u vidu da je trenutno važeća Uredba donesena još 2011. godine. Takođe, potreba za donošenjem nove Uredbe dodatno je iskazana, imajući u vidu inicijativu za uspostavljanje međunarodne pomorske linije Budva – Dubrovnik”, navodi Vlada.

Kako su dodali, pozitivni efekti se ogledaju u tome što će biti dozvoljena mogućnost da ukoliko dio luke koja je vec odredena prema namjeni, ispunjava usiove propisane ovom Uredbom za neku drugu namjenu, takvom dijelu luke može bit određena druga namjena od namjene koja se odnosi na preostali dio luke, a bez promjene namjene preostalog dijela luke.

“Navedena činjenica svakako predstavlja dodatnu mogucnost koja se pruža eventualnim investitorima u lucka područja i znatno doprinosi atraktivnosti ulaganja u luke”, doldaje se.

Vlada je donijela Program gazdovanja šumama za 2024. godinu.

“Ovim Programom, šume i šumsko zemljište uživaju posebnu zaštitu, koja se kao važan interes ostvaruje očuvanjem šuma i šumskog zemljišta sa svim njihovim funkcijama, i to kako održivim i multifunkcionalnim gazdovanjem šumama, tako i očuvanjem i unapređenjem biološke i pejzažne raznovrsnosti istih, kao i podizanjem nivoa kvaliteta životne sredine”, navodi Vlada.

Sredstva za realizaciju Programa gazdovanja šumama planirana su budžetom Crne Gore za 2024. godinu na iznos od 6.677.903 eura.

“Program predstavlja sveobuhvatan plan aktivnosti koje se ogledaju prije svega na preduzimanju mjera na uređivanju šuma/izradi Programa gazdovanja šumama, zaštiti šuma, uzgoju šuma, korišćenju šuma, izgradnji i rekonstrukciji šumskih puteva, korišćenju nedrvnih šumskih proizvoda i upravljanju lovištima posebne namjene”, navodi Vlada.

Vlada je usvojila Informaciju o zaključivanju Ugovora o prosleđivanju kreditnih i grant sredstava Opštini Kotor za realizaciju Projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na Jadranskoj obali – faza V – komponenta 2, i prihvatila tekst Ugovora.

U okviru Projekta „Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Jadranskoj obali”, trenutno su aktivna dva kreditna aranžmana koje je Vlada Crne Gore zaključila je sa KfW bankom.

“U pitanju su Ugovori o kreditu iz 2013. godine (26 miliona eura) i 2015. godine (28,8 miliona eura) za potrebe finansiranja Faze V i faze V-komponenta 2 predmetnog Projekta. Korisnici kreditnih sredstava su opštine Tivat, Ulcinj, Herceg Novi i Kotor, i od ukupnog iznosa sredstava iz kreditne linije faze V i V-2, do sada je neraspoređeno 15,3 miliona eura. Kako su se opštine Kotor, Tivat i Ulcinj obratile resornim ministarstvima za dodatnim sredstvima u cilju realizacije već započetih projekata, Ministarstvo finansija je, u skladu sa zakonima, tražilo od opština da dostave svu potrebnu dokumentaciju u vezi sa potpisivanjem ugovora o prosljeđivanju kreditnih i grant sredstava”, navodi Vlada.

Potpunu dokumentaciju je dostavila samo Opština Kotor kojoj će biti proslijeđen iznos od 5,45 miliona eura, od kojih su 4,45 miliona eura kreditna sredstva, dok je milion eura iznos granta.

“Uzimajući u obzir značaj infrastrukturnog projekta koji se realizuje, odobren je grejs period od deset godina. Kamatna stopa je fiksna i iznosi 2 odsto godišnje, a predviđeno je i plaćanje naknade na nepovučena sredstva u iznosu od 0,25 odsto godišnje”, ističe

Usvojena je Informacija o realizaciji projekta Solari 5000+ (70MW) za fizička i pravna lica.

“Zasnovan na pozitivnim efektima projekta SOLARI 3000 + i SOLARI 500+ i enormnim interesovanjem korisnika, projekat SOLARI 5000+ ima za cilj da dalje doprinese ostvarenju energetskih i klimatskih ciljeva kojima Crna Gora teži i ispunjenju međunarodno preuzetih obaveza u ovoj oblasti, odnosno realizacijom ovog projekta doprinosi se razvoju zelene ekonomije. Istovremeno, realizacija projekta treba da doprinese i smanjenju energetskog siromaštva, jednom takođe važnom izazovu sa kojim se suočavaju sve zemlje u razvoju u vremenima globalne energetske krize. Realizacijom ovih obaveza doprinosi se ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz procesa pristupanja EU, odnosno doprinosi smanjenu upotrebe fosilnih goriva i većom upotrebom obnovljivih izvora energije”, navodi se.

S tim u vezi, Vlada se saglasila da visina subvencije krajnjim korisnicima Projekta iznosi 20 odsto od ukupnog iznosa investicije kupovine i ugradnje foto naponskih panela svakog pojedinačnog korisnika Projekta, koja sredstva će se obezbijediti iz sredstava Fonda za zaštitu životne sredine (Eko-fonda) i Elektroprivrede Crne Gore – EPCG u iznosu od po 10 odsto.

Vlada je usvojila Informaciju o plaćanju advokatske kancelarije Harrisons o analizi Ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju sulfidne polimetalične rude (Pb, Zn, Cu, FeS2 i ostalih pratećih sulfida metala) na istražno-eksploatacionom prostoru bivšeg rudnika „Brskovo”, i za tu namjenu odobrila iznos od 32.100 eura iz Tekuće budžetske rezerve.

Donijeta je Odluka o utvrđivanju javnog interesa za nepotpunu eksproprijaciju nepokretnosti radi postavljanja 10 KV kablovskog voda od „TS 35/10 KV Kuk“ do „NDTS 10/0, 4 kv 2×1000 KVA Kuk“ radi napajanja Žičare Kotor – Lovćen.

“Predlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za nepotpunu eksproprijaciju nepokretnosti radi postavljanja 10kV kabloblovskog voda za napajanje Žiračare Kotor – Lovćen od ključnog je značaja za turistički razvoj ovog područja. Žiračara je krunski turistički resurs Bokokotorskog zaliva, a njeno napajanje stabilnom i pouzdanom električnom snagom presudno je za funkcionalnost i efikasnost Žičare. Odluka o utvrđivanju javnog interesa za ovu infrastrukturnu izgradnju ne samo što osigurava stabilnost Žiačare i unapređuje turističko iskustvo, već i predstavlja ključni korak ka daljem razvoju turizma u tom području, što ima pozitivan uticaj na ekonomski i društveni razvoj lokalne zajednice”, ističe Vlada.

U konačnom, omogućiće se elektrifikicija Žičare Kotor – Lovćen izgradnjom neophodne infrastrukture. Takođe, definisaće se pravni okvir za projekat koji štiti interese kako vlasnika zemljišta tako i investitora projekta.

Vlada je usvojila Informaciju o aktivnostima na preseljenju Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja.

U Informaciji se navodi da je, u skladu sa Zaključkom Vlade od 06. jula 2023. godine kojim je dala na korišćenje SDT-u i SPO-u poslovni prostor u objektu stare zgrade Vlade, sa predstavnicima projekta Podrška Evropske uniji vladavini prava u Crnoj Gori – Eurol lll i Ambasade SAD u Crnoj Gori dogovorena donacija u vidu finansiranja izrade studije podobnosti stare zgrade Vlade, kao i nabavke kancelarijskog namještaja i IT opreme.

U tu svrhu, Specijalno državno tužilaštvo je izradilo projektni zadatak, a finalna verzija nacrta i dizajna prenamjene stare zgrade Vlade (idejno arhitektonsko rješenje) za smještaj SDT-a i SPO-a je završena 15. marta 2024. godine od strane eksperata koje je angažovala Ambasada SAD u Podgorici.

“Kako se radi o šticenom objektu od posebnog javnog značaja, Specijalno državno tužilaštvo je obezbijedilo idejno arhitektonsko rješenje – podloge u dwg formatu, za potrebe izrade projektne dokumentacije za ostale faze. Konstatovano je da idejno arhitektonsko rješenje predstavlja optimalno rjesenje dispozicije korisnika, namještaja opreme, bez bilo kakvih izmjena unutrašnje strukture pastojećeg stanja, tako da predložena promjena organizacije prostora u objektu, zamjena opreme i instalacija ne utiče na stabilnostl i sigurnost objekta, ne mijenjaju se konstruktivni elementi, niti se mijenja spoljni izgled objekta”, navodi Vlada.

S tim u vezi Vlada je zadužila Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine da, u saradnji s Upravom za državnu imovinu, preduzme dalje aktivnosti na izvođenju radova adaptacije stare zgrade Vlade za smještaj Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja, kao i aktivnosti za preostale faze jake i slabe struje, termotehnike i protiv požarne zaštite, uz stručni nadzor, dok je Ministarstvo finansija zaduženo da, po potrebi i iskazanim troškovima, obezbijedi sredstva za realizaciju navedenih aktivnosti.

Odobreno je korišćenje sredstava iz Tekuće budžetske rezerve, u vrijednosti od 300.000 eura Džudo savezu za organizaciju Evropskog seniorskog džudo prvenstva u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније