Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

18. 04. 2024. 14:15 >> 14:15
Čitaj mi:

Zenović sa članovima COELA-e

Spremni za narednu fazu pregovora, možemo da računamo na podršku država članica EU

  Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u Briselu sa članovima Radne grupe za proširenje Savjeta EU (COELA), kako bi informisali o aktuelnim dešavanjima u procesu evropske integracije i izazovima na tom putu, s posebnim fokusom na rezultate u poglavljima 23 i 24, u svijetlu očekivanog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

Ambasador Marković je u uvodnom obraćanju naglasio važnost ovog sastanka kao prvog zvaničnog sastanka COELA-e čiji je domaćin država kandidat, te naglasio da događaj ove vrste pokazuje koliko EU ozbiljno doživljava napredak Crne Gore na putu ka EU.

U pozitivnom tonu je iskazao uvjerenje da će preostale obaveze biti isporučene u skladu sa definisanim rokovima, te iskazao uvjerenje da će kao rezultat toga uslijediti IBAR i Međuvladina konferencija u junu.

U duhu dobre i konstruktivne saradnje, glavni pregovarač Zenović je podsjetio da je dijalog između Crne Gore i EU kontinuiran i intenzivan i da se odvija na svim nivoima, te poručio da postoji snažna politička volja da se završe preostale obaveze, te da očekuje da će i administracija pokazati svoju snagu i kapacitet kako bi se realizovale preostale aktivnosti, odnosno sprovele reforme u cilju dobijanja IBAR-a.

„Poslednjih mjeseci smo radili intenzivno, Vlada Crne Gore je uspjela da isporuči rezultate u dijelu preostalih privremenih mjerila u vladavini prava“, poručio je Zenović, a zajedno sa ostalim institucijama radićemo i na izazovnim djelovima tri privremena mjerila, kako bi suštinski Crna Gora bez ostatka, u cjelosti ispunila svoj zadatak u ovim poglavljima i dobila završna mjerila.

„Poruke koje dolaze sa političkog nivoa EU i Crne Gore su pozitivne i optimistične, koje ekspertski i tehnički nivo sada treba da prati kroz jasne mape puta, i uvjeren sam da ćemo isporučiti dobre rezultate i postati 28 članica do 2028. godine“, naglasio je Zenović, dodajući da je u Crnoj Gori do sada najpovoljnija klima kada je u pitanju proces evropske integracije i da u ovom istorijskom trenutku sarađuju svi akteri – Vlada, Skupština i civilni sektor, što, uz nikada veću podršku građana članstvu Crne Gore u EU od preko 80 posto daje snažan podstrek da istrajemo na ovom putu.

Od strane država članica stigla je jednoglasna podrška za dovršetak reformi, ohrabrujuće i pozitivne poruke za sve što je u kratkom roku urađeno, kao i čestitke na račun rada pregovaračke strukture i intenzivnih aktivnosti koje su obilježile rad ove Vlade. Svi delegati COELA-e saglasni su u jednom – da je Crna Gora postigla vidljiv napredak na putu ka EU i da očekuju nastavak dinamike u ispunjavanju privremenih mjerila u skladu sa defninisanim rokovima, kako bi uslijedio IBAR i organizacija Međuvladine konferencije u junu.

Takođe, članovi COELA-e su se interesovali i za prioritetne aktivnosti u okviru Reformske agenda i novog Plana rasta, uz poruke da će ovaj instrument dodatno pospješiti dinamiku pregovora i i da će biti pogon za ubrzanje aktivnosti u finalnoj fazi pregovora koja će uslijediti nakon što Crna Gora dobije IBAR.

Poručili su da je Crna Gora na pravom putu i da je ponovo predvodnica u procesu evropske integracije, te iskazali punu podršku za prelazak u novu fazu pregovora, koja podrazumijeva i privremeno zatvaranje tehničkih poglavlja za koje je ostvarena interna spremnost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније