Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

16. 04. 2024. 20:09 >> 21:32
14
Čitaj mi:

ČARAPIĆ PODRŽAO PREDLOG ITALIJE

Prvo zajednica srpskih opština, pa prijem Kosova u Savjet Evrope

Poslanik Pokreta Evropa sad i stalni član delegacije Crne Gore u Savjetu Evrope, Vasilije Čarapić, podržao je, uoči glasanja u Savjetu Evrope, amandman Italije koji podrazumijeva prvo ispunjenje uslova oko zajednice srpskih opština, pa tek nakon toga prijem Kosova u Savjet Evrope.

Amandmanom delegacije Italije prijem Kosova u Savjet Evrope odlaže se do formiranja Zajednice srpskih opština.

To je obaveza Vlade Kosova koja proizilazi na osnovu sporazuma iz Brisela i Ohrida, koji su usaglašeni između Kosova i Srbije, uz podršku EU.

Čarapić istovremeno nije za amandman delegacije Srbije na Mišljenje o zahtjevu Kosova za članstvo u Savjet Evrope, kojima se predlaže Savjetu Evrope da Kosovo ne bude primljeno u članstvo ove organizacije.

"Crna Gora je priznala Kosovo kao državu i to se neće promijeniti, ali kao što i Crna Gora mora da ispuni jako zahtjevne uslove za ulazak u EU, tako očekujemo i od Kosova da ispuni uslove za ulazak u Savjet Evrope, u korist svih žitelja Kosova", zaključio je Čarapić. 

Kako javlja N1, nakon debate Parlamentarna skupština Savjeta Evrope podržala je prijem Kosova u Savjet Evrope i pozvala Komitet ministara da donese takvu odluku. PSSE je podržala izvještaj koji sadrži taj predlog. Glasao je ukupno 171 poslanik, za je bilo njih 131, protiv 29, a uzdržanih je bilo jedanaestoro. Crnogorski poslanici glasali su različito - Boris Mugoša iz Socijaldemokrata je glasao za, protiv je bila Maja Vukićević iz Demokratske narodne partije, dok je Vasilije Čarapić iz Pokreta Evropa sad bio uzdržan.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније