Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

08. 04. 2024. 13:04 >> 13:13
Čitaj mi:

FORUM U SOFIJI

Varhelji: Crna Gora na vratima završnice pregovora

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji kazao je da se nada da će međuvladina konferencija u junu Crnu Goru dovesti do završne faze pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU). Istakao je da je naša država na vratima završnog dijela pregovora.

"Ima još mjerila koja Crna Gora treba da ispuni. Imamo novu vladu u Crnoj Gori i novu političku konstrukciju koja je počela da ih isporučuje", rekao je evropski komesar na forumu "EU se susreće sa Balkanom", koji se danas održava u Sofiji.

Istakao je da "nije važno koliko je mala odluka", ali da sve se moraju donijeti sada.

Varhelji je istakao da je u vitalnom interesu EU da dođe do njenog proširenja što je prije moguće i da bi sljedeći saziv Evropske komisije trebalo da dočeka nove članove na kraju svog mandata.

Dodao je da je jasno da se geopolitički pejzaž promijenio u posljednje tri godine, naročito od ruske agesije na Ukrajinu, kovid krize...

"Proširenje se mora desiti, to je jasno. Od vitalnog intrerasa je da dođe do proširenja što prije, a mi naprono radimo kako bismo dočekali nove EU članice. Vrata su otvrena i možemo postići neophodne reforme", rekao je komesar na forumu.

Kazao je i da je trenutno devet zemalja kandidata, od čega četiti već pregovaraju, a tri imaju zeleno svjetlo za to.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније