Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ TVCG ]

05. 04. 2024. 19:56 >> 07:16
2
Čitaj mi:

EMISIJA "OKVIR"

Vlada ne ignoriše ekologe oko Komarnice, dolazak EDF-a novi zamah

Dolazak francuske renomirane kompanije u oblasti energetike EDF optimističan je i novi zamah u investicionom svijetu, tvrde iz Vlade. Međutim , analitičari i opozicija imaju određene skepse po ovom pitanju: tvrde da po pitanju dolaska kompanije nedostaje preciznih informacija oko projekata, a pitaju se i kako će se određene tenderske procedure sprovoditi.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je u emisiji "Okvir" da je dolazak EDF ulaznica Crne Gore za veliku scenu i lakmus papir koji pokazuje da li je Vlada spremna za velika djela.

"Ovo je prilika da se projekti realizuju sa najboljim mogućim partnerom. Dolazak kompanije EDF treba gledati i kao podsticaj sa političkom aspekta. Jasna je poruka investitora čiji je prihod na godišnjem nivou 13 milijardi eura. Ovo je dobar signal ostalim kompanijama da je Crna Gora stabilno tržište i da je spremna da privuče investitore", smatra Mujović.

Mujović je kazao da će se EDF uključiti i u oblast zdravstva. 

"Oni žele da naprave profit za sebe i da se probiju na ovom tržištu. Želimo da iskoristimo njihovu ekspertizu i njihova iskustva i da vidimo koji projekti odgovaraju Crnoj Gori. Gledajmo svoje dvorište i pokušajmo da materijalizujemo ono što imamo", poručio je Mujović.

Prema njegovim riječima, prednost Crne Gore je priča u infrastukturi.

"Imamo puteve i mislim da su Francuzi vidjeli da im se isplati da ovdje dođu", smatra Mujović. 

Ekonomski analitičar Dejan Mijović , pak, tvrdi da je što se tiče dolaska pomenute kompanije malo sadržaja i informacija.

"Sve me podsjeća na Program Evropa sad 2. Treba pojasniti konkretne projekte i da li će biti tendera ili ne. Dugo smo radili na tome da usvojimo neke procedure i brinulo bi me ako bi se to skraćivalo", ukazao je on. 

Prema njegovim riječima, ako Crna Gora želi da postane članica Evropske unije, trebalo bi da se procedure sprovode doslovce, a ne da kreiraju neke nove.

"Nadam se da će EDF učestvovati na tenderima", poručio je Mijović.

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić smatra da je EDF renomirana kompanija i da Crna Gora vapi za direktnim stranim investicijama.

"Kapitalne investicije su stale zadnjih godina. Ipak, moramo biti suzdržani što se tiče najava premijera, jer je bilo dosta obećanja, pa nije bilo ni razrada. EDF je ozbiljna kompanija i mislim da je ne bi toliko iskompromitovali, pa da poslije od te priče ništa ne bude", kazao je on.

On navodi da je pristalica stranih investicija, ali kao i Mijović traži više detalja o projektima.

"Želim da dobijemo novi zamah investicija, energetika je broj jedan u našoj državi. Volio bih da čujem malo više detalja i malo više preciznijih informacija", poručio je on. 

Vladimir Čađenović, predsjednik odbora direktora CEDIS-a kazao je da je zadovoljan što ova renomirana firma dolazi u Crnu Goru.

"Vlada ima ekspertsku pomoć od CEDIS-a. Francuska je partnerska i prijateljska zemlja Crnoj Gori i to je ono što je bilo potrebno dnašoj državi već duži niz godina", kazao je Čađenović. 

Prema njegovim riječima, energetska kriza je pokazala da je našoj zemlji potreban novi izvor energije.

"Poslije 40 godina to je prijeka potreba. Neoprostivo bi bilo da ne napravimo novi izvor energije", zaključio je Čađenović. 

Nećemo ignorisati zahtjeve ekologa po pitanju Komarnice

Mujović je u emisiji "Okvir" takođe pomenuo hidroelektarnu kod rijeke Komarnice.

Mujović navodi da je tu uloženo mnogo sredstava, ali da neć ignorisati zahtjeve ekološkog pokreta koji su izrazili brojne sumnje da bi taj projekat mogao ugroziti biodiverzitet .

"Čeka se stav Agencije za zaštitiu životne sredine. Bilo im je potrebno 800 dana da izađu sa stavom", zaključio je Mujović. 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније