Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

20. 03. 2024. 07:00 >> 07:06
Čitaj mi:

"DUEL" NA PARLAMENTARNOM

Leković: Vrijeme da se greške isprave; Milatović: Uskoro vanredni izbori

Poslanik Demokratske Crne Gore Momčilo Leković kazao je da je pred nama period u kome će konstituenti parlamentarne većine imati mogućnost da isprave sve greške, te da će se tek vidjeti šta če donijeti vrijeme do usvajanja IBAR-a. Sa druge strane, poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Sonja Milatović je u emisiji "Duel", na Parlamentarnom kanalu, istakla da je više nego jasno da postoji nestabilnost aktuelne vlade i da nas uskoro očekuju vanredni parlamentarni izbori.

"Pred nama je jedan period u kome će konstituenti parlamentarne većine imati mogućnost da isprave sve greške koje su uradili i da se vrate poštovanju samog sporazuma koji je po nama krucijalan i krovni dokument kojeg se moramo apsolutno pridržavati. Tako da ćemo vidjeti šta će donijeti taj period do usvajanja IBAR-aa", rekao je Leković.

Milatovićeva je ocijenila da je na sceni politički cirkus i državno neodgovorna politika.

"Sve što je sazdano na tim i takvim temeljima, posebno ako uzmete u obziri činjenicu da među njima postoje suštinske političke i programske razlike, onda je to osuđeno i na propast. To smo vidjeli i na primjeru vlade Zdravka Krivokapića koja je pala. To smo vidjeli i na primjeru vlade Dritana Abazovića, koja je pala. To smo vidjeli i na primjeru kad nije došlo do dogovora oko Miodraga Lekića kao mandatara. To ćemo vidjeti i na primjeru ove vlade koja će uskoro pasti. Dakle, na sceni imate jedan politički cirkus, imate jednu državno neodgovornu politiku, imate neozbiljnu politiku i sve to govori u prilog onoj tezi koju mi konstantno plasiramo. Da bez Demokratske partije socijalista u Crnoj Gori nema stabilnosti i ono najvažnije, nema državno odgovorne politike", rekla je u "Duelu".

Na pitanje hoće li situacija u vezi sa izborom novog direktora Uprave policije uticati na najavljenu rekonstrukciju vlade, gosti Parlamentarnog kanala su kazali:

"Mi smo već više puta isticali da od prvog dana, kada je potpisan sporazum parlamentarne većine, pa evo do danas, čvrsto dajemo podršku samom sporazumu i ne odustajemo od njega. Tako da sve što je u skladu sa tim sporazumom, ono što se kaže dobrodošlo je, sve je u redu. Sada mi se čini da taj sporazum obavezuje samo premijera da predloži rekonstrukciju, pa samim tim na neki način je u tom dijelu sve u njegovim rukama. Da li će to biti u aprilu, do ili prije IBAR-a, zaista ja ne znam, to je na njemu", rekao je Leković.

Milatovićeva je kazala da to pitanje apsolutno ne interesuje DPS.

"Ono što danas sa sigurnošću mogu da kažem jeste da koliko puta ova parlamentarna većina da formira vladu, ima kakva god kompozicija bila u okvirima te parlamentarne većine, ta vlada će biti neuspješna i svaka od tih vlada će ubrzo pasti. Dakle, mi u prethodne četiri godine u Crnoj Gori svjedočimo jednom periodu nestabilnosti na svim nivoima i onda je potpuno jasno zašto smo za vrijeme kampanje za parlamentarne izbore konstantno podvlačili tezu o tome da bez Demokratske partije socijalista nema stabilne vlasti i da bez Demokratske partije socijalista nema stabilne političke situacije u zemlji", dodala je poslanica DPS-a.

Izjavu specijalnog izaslanika Sjedinjenih država za Zapadni Balkan Gabriela Eskobara da je za Crnu Goru najvažnije da podrži sve što Spajić radi, te da je i dalje zabrinut zbog najavljenog ulaska koalicije Za budućnost Crne Gore u vladu, Leković komentariše:

"Sjedinjene Američke Države jesu naš strateški partner, tako da potpuno razumijemo zabrinutost jer je došlo do kršenja principa definisanih samim sporazumom, a što se tiče same podrške premijeru Spajiću, prepostavljam da se tu umislilo prije svega na strogo poštovanje Ustava, zakona naših principa, prije svega spojno-političkih i tog krucijalnog principa koji je sam ulazak u Evropsku Uniju. I to je za nas ono što se kaže zakon svih zakona i tu nema bilo kakve alternative."

Milatovićeva ocjenjuje da izjava Eskobara zapravo potvrđuje ispravnost onoga na šta je klub poslanika DPS-a u prethodnom periodu upozoravao, a to je da je Andrija Mandić "teg o vratu evropskoj Crnoj Gori".

"Što se Demokratske partije socijalista tiče, ja i danas podlažem to da ćemo mi ostati nosioci evropske politike u Crnoj Gori, čak i iz pozicije opozicije i da ćemo uvijek nedvosmisleno podržati sve one predloge koji će značiti ubrzavanje evropskog puta Crne Gore, ma od koga ti predlozi dolazili", rekla je ona.

Vlada je zbog krize lokalne vlasti u protekle sedmice dala rok od 10 dana Šavniku, Budvi i Andrijevici da ispune zakonom predviđene obaveze, u suprotnom biće uvedena prinudna uprava. U DPS-u, međutim, smatraju da Šavnik ne može učiniti isto kao Andrijevica i Budva. Vidjeli smo i andrijevički scenario u Šavniku kada su pristalice koalicije za budućnost Šavnika spriječile održavanje sjednice Skupštine opštine.

Na pitanje o uvođenju prinudne uprave u Šavniku, Budvi i Andrijevici, Leković odgovara:

"Meni je potpuno jasno zašto DPS ne želi uvođenje prinudne uprave u Šavniku, znači zašto razdvaja Andrijevicu i Budvu. Prije svega, ono što sam ja istakao na plenumu više puta, na vlasti u Šavniku je i dalje DPS i njima je jako bitno bitno da oni i dalje ostanu na vlasti, iako je to već godinu i po potpuno bez bilo kakvog pravnog osnova, zbog toga i protivljenje u odnosu na dva naša predloga koja smo podnijeli u samoj Skupštini, a zbog toga sada i ovo protivljenje u odnosu na uvođenje prinudne uprave, prosto po meni DPS nije navikao da vlast vodi u nekim regularnim uslovima, već definitivno u neregularnim uslovima i ovo je jedan od tih razloga."

Milatović smatra da su dešavanja u Šavniku manje-više poznat scenario, te da je sličan bio u Andrijevici.

"Ono što mi smatramo je da ne postoje uslovi za uvođenje prinudne uprave u Šavniku i da je neophodno da se obezbijede uslovi da se započeti izborni proces i završi. Dakle, sve drugo bi bilo potpuno bezakonje i sve drugo je potpuno suludo. Mi smatramo da država mora pokazati da ima mehanizme da obezbijedi da se izborni proces sprovede do kraja. U suprotnom, možemo doći u situaciju da bilo koja politička stranka u Crnoj Gori konstantno zaustavlja izborni proces na jednom ili dva biračka mjesta i da građane jednog grada drži kao svoje taoce. To je potpuno nedopustivo", zaključuje poslanica DPS-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније