Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B. [ Bilja Rovčanin, TVCG ]

07. 03. 2024. 20:26 >> 22:11
1
Čitaj mi:

zaduženje

Većini bitno gdje će se novac uložiti, za opoziciju zaduženje istorijsko

Vlasti i opozicija različito komentarišu jučerašnje zaduživanje države. I dok iz opozicije navode da smo se zadužili po najnepovoljnijim uslovima do sada, iz vlasti to demantuju i tvrde da će novac biti iskorišćen za vraćanje starih dugova i razvoj države.

Predsjednik Skupštine i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić kaže da o jučerašnjem zaduživanju države i građani i političari tek trebaju da dobiju odgovore, ali da je za njega najvažnija namjena tog novca.

"Ono što je za mene, kao predsjednika Skupštine i političara koji podržava Vladu, važno, jeste da će taj novac da bude utrošen na razvoj Crne Gore. On neće završiti u potrošnju, neće završiti tamo da bi se povećavale plate ili penzije, to je ono što treba da nam omogući da završimo i da radimo na infrastrukturnim projektima, da otvaramo nova radna mjesta", naveo je Mandić.

U realizaciju svega toga sumnjaju iz opozicije. Boris Mugoša iz SD-a problematizuje i to što stare dugove vraćamo novim zaduženjem.

"Zbog čega ne bi mogli iz tekućih prihoda da vraćamo jedan dio dugova, a ne da moramo da se stalno zadužujemo po punom iznosu onog duga koji nam dospije. Ključni problem finansija je neproduktivna potrošnja koja raste iz godine u godinu", kazao je Mugoša.

Vlast i opozicija imaju i različite stavove i o uslovima jučerašnjeg zaduženja.

"Zaduženje je definitivno istorijsko, ali po visini kamatne stope po kojoj se Crna Gora zadužila kada su euroobveznice u pitanju, što govori o tome da javne finansije Crne Gore ulaze u značajnoj mjeri onoga što možemo da praktično nazovemo put u dužničko ropstvo", smatra Nikola Milović iz DPS-a.

Vasilije Čarapić iz PES-a misli da su to senzacionalističke kritike koje nijesu utemeljene u činjenicama.

"Činjenica je da se Crna Gora juče kroz emisiju obveznica na neki način zadužila po veoma povoljnim uslovima. Mi smo izašli na tržište sa B rejtingom i ostvarili fenomenalne uslove, jer i zemlje koje imaju mnogo bolji kreditni rejting ne zadužuju se po značajnije nižoj kamatnoj stopi", kaže Čarapić.

A, sve to kaže on ne bi bilo potrebno da ove godine ne treba da vratimo gotovo 650 miliona eura starih dugova iz perioda vlasti DPS-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније