Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ TVCG ]

29. 02. 2024. 21:25 >> 21:39
1
Čitaj mi:

EMISIJA "ARGUMENTI"

Grubač: Vlada nije poljuljana

Stabilnost Vlade nije poljuljana aktuelnostima i događajima u Pokretu Evropa sad, ocijenili su sagovornici emisije "Argumenti" koja se večeras emitovala na TVCG.

Analitičar Vojin Grubač kazao je u emisiji da postoji politička volja da Bošnjačka stranka uđe u Vladu. 

"Ali, ako bude ulitmatuma, može se dogoditi da BS ipak ne bude u Vladi", ocijenio je on. 

Dodao je i da Vlada neće biti poljuljana događajima u Pokretu Evropa sad. 

"Vlada će produžiti da radi stabilno. Ne znam da li je ijedna Vlada bila pod ovolikim udarima, ako gledamo događaje oko popisa, pa udar sindikata, pa se bune svi ostali sindikati...To je slijed događaja za vrlo kratak period. Vlada je preživjela vrlo teške momente, a uspjela je sve da riješi. Ne očekujem da će doći do rušenja Vlade. Nikom nije to u interesu", rekao je Grubač. 

Govoreći o aktuelnostima u PES-u, Grubač je kazao da je njihov raskol "plišan i već pomalo prošlost". 

"Desiće se nova promjena na političkoj sceni, ako predsjednik Crne Gore Jakov Milatović krene u osnivanje nove partije", stava je Grubač. 

Prema njegovim riječima, aktuelni ministar pravde Andrej Milović isključivanjem iz PES-a je prestao da bude spiker partije. 

"To je možda bio PES-ov način da se malo spusti lopta", smatra Grubač. 

On je kazao da ga je iznenadila Milatovićeva ostavka na funkcije u PES-u, pošto se, kako kaže, sve desilo mnogo ranije nego što je očekivao. 

"Ne moraju se uvijek davati objašnjenja, vremenom se sve iskristališe. A što se tiče Milovića, konkretni rezultati njegovog resornog ministarstva će ga opredijeliti da li će on biti na toj funkciji ili ne", istakao je Grubač. 

Govoreći o PES- u kazao je da je to nestandardna politička organizacija, a jedinstvo im je vidljivo, kako u partiji, tako i u poslaničkom klubu. 

"Nastali su prije godinu dana i brzina kojom su postigli uspjehe je nevjerovatna. Ministar Saša Mujović je ostavio utisak energičnog čovjeka, a i ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović ima dobar utisak u javnosti", kazao je Grubač. 

Većina u PES-u su uz Spajića, raskol nije neočekivan 

Profesor na FPN Miloš Bešić je stava da raskol u PES-u nije neočekivan, ali da treba istaći da je vidljivo da je većina funkcionera u PES-u uz premiera Milojka Spajića. 

"Nije to bila stvar čaršijskih priča, vidjelo se da tu postoji neslaganje. Vidjelo se to i po izjavama Milatovića i Spajića. Bilo je samo trenutka kada će se raskol desiti", dodao je on. 

Prema njegovim riječima, Milatović je PES napustio "elegantno i gospodski". 

"Sada je relativno mirna situacija kad očekujemo drugi čin. Čekamo nove namjere da li će biti osnivanja nove partije", istakao je Bešić. 

Govoreći o slučaju ministra Milovića, Bešić kaže da je "Milović često bio u incidentnim situacijama i da je i sam tražio incident". 

"Tu je bio Čamgoz, pa sukob sa bivšim ministrom Adžićem. Bez potrebe je proizvodio sukobe na svim stranama", ukazao je Bešić. 

Ipak, navodi da je PES morao da navede razloge zašto je Milović isključen iz partije, a da ostane na funkciji ministra.

"To prosto logički ne ide", poručio je on. 

Bešić smatra da je jako sporno što se vode "bitke" između Demokrata i PES-a oko bezbjednosnog sektora. 

Takođe je i poručio da ako se u Crnoj Gori ne pojave novi politički akteri, ništa se značajno na političkoj sceni neće ni dogoditi. 

Komentarišući najavu rekonstrukcije Vlade, Bešić je kazao da bi ulazak Bošnjačke stranke bio dobar i za državu i za Vladu. 

"DPS se još uvijek navikakav da budu opoziciona partija, ali su organizacioni najjača partija", poručio je Bešić. 

Sve manjinske partije moraju biti dio Vlade, odlazak Milatovića neće uticati na njen rad 

Bivša poslanica Snežana Jonica smatra da sve manjinske partije moraju biti dio Vlade, pa i Bošnjačka stranka. 

"Ranije se moglo čuti da Spajić izričito zahtijeva da Bošnjačka stranka bude dio Vlade. Njihov ulazak je objektivan. Ipak je ova Vlada formirana na specifičan način. ne zaboravimo da je Spajić i dobio podšku zahvaljujući BS", podsjetila je ona. 

Bivša poslanica Snežana Jonica ocijenila je da PES još uvijek nema uopšte nikakav obris partijskog funkcionisanja kakav je uobičajen u Crnoj Gori.

Komentarišući Milovićev slučaj, kazala je da je čudi što od njega nema niakkvih reakcija, iako se zna da on nije baš tih.

"Ne liči mi na njega da ćuti", smatra Jonica. 

Tvrdi da Milović neće biti smijenjen sa mjesta ministra i da neće biti "upečatljivog potresa" kad je u pitanju Vlada i funkcionisanje iste.

"Ne vidim da će biti uticaja na destabilizaciju vlasti. Ne vidim nijednu stvar koja može uticati na funkcionisanje Vlade odlaskom Milatovića", zaključila je ona. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније