Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

27. 02. 2024. 11:24 >> 12:55
Čitaj mi:

ODBOR

Zenović: Međuvladina konferencija možda opet u junu

Glavni pregovarač sa EU Predrag Zenović kazao je da Crna Gora ima neispunjeno 31 mjerilo od definisanih 83, koje je potrebno ispuniti, kako bi se krenilo u zatvaranje poglavlja.

On je na Odboru za evropske integracije predstavio ključne rezultate u ovom kratkom ali dinamičnom periodu.

"Imamo intenzivan rad koji se odvija na polju privremenih mjerila uz poglavlja 23 i 24. To su jedina poglavlja koji imaju privemena mjerila i ispunjenje uslovljava zatvaranje drugih poglavlja", istakao je Zenović.

Kaže da je sva energija državne uprave usmjerena na ispunjenju tih preostalih mjerila i u intenzivnoj su komunikaciji sa EK.

"I to je značajno intenzivnija komunikacija nego do sada što je odraz političke volje da se krene u ispunjenje mjerila" rekao je Zenović.

Da bi dobila IBAR (Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila) za poglavlja 23 i 24, Crna Gora, kaže Zenović, treba da do kraja aprila uvjeri sve u EK da je urađeno sve sa strane i Vlade, i izvršne vlasti.

Zenović se nada da u junu može biti održana Međuvladina konferencija, na kojoj bi se dobio IBAR uz izmijenjene pregovaračke pozicije za oba poglavlja.

Članica Odbora Ana Novaković Đurović (URA) pitala je Zenovića o stavu da je Vlada dala pozitivno mišljenje na predlog zakona o elektronskim komunikacijama, iako je EK jasno rekla da predlog zakona nije u skladu sa direktivama EK.

O odluci da se Čamgoz ne izruči Turskoj

Pitala je i kakav je stav Vlade o odluci ministra pravde da ne izruči turskog državljanina Binalija Čamgoza Turskoj.

"Da li je to doprinos vlade vladavini prava da se postupa suprotno onome što su zvanične presude institucija", pitala je ona.

Odgovarajući na pitanje o zakonu o elektronskim komunikacijama, Zenović je rekao da je saglasan sa njom, te da je došlo do greške u koracima, da je to izazvano činjenicom da je ta inicijativa krenula iz Skupštine, od poslanika i da nije postojala procedura koje je predviđena rješenjima - da zakonsko rješenje dobije svojevrsni amin MVP.

"Poslanici su tražili mišljenje resornog ministarstva i to nije bilo mišljenje Vlade. U tom pogledu, u okviru MEP postoji dio samog resora koji se bavi harominizacijom pravne tekovine i koji ima zadatak da definiše tabele usklađenosti odnosno uočava u kojoj mjeri je neko zakonsko rješenje u skladu sa zakonskom tekovinom EU", istakao je Zenović.

Odgovarajući na pitanje o odluci Milovića, Zenović je kazao da pregovaračka struktura ima dobru komunikaciju sa predstavnicima ministarstvom pravde.

"Mislim da imamo dinamiku koja prevazilazi kapacitete sa kojima rade" naveo je on.

Božović je rekao da su medijski zakoni ključni zadatak, te da su oni veliki izazov. 

"Fokus će biti i na izmjenama Zakona o krivičnom postupku, u okviru toga imamo ratne zločine.. Kroz izmjene i dopune ZKP jedna od odredaba predviđa da dokazi da dokazi koji su izvedeni u Hagu mogu biti korišteni u domaćim sudovima", rekao je Božović.

Kazao je da je teško zamisliti da će neka žrtva 20 do 30 godina kasnije doći u Podgoricu i svjedočiti, nakon što je to već uradila u Hagu.

Sličan model može se primijeniti i na druge međunarodne sudove koji se bave ovakvom materijom čime bi se, smatra Božović, išlo u korak sa vremenom.

Kada je riječ o izručenju Čamgoza, Božović je rekao da nije u prilici da govori o ovom slučaju.

"Ja sam kao pravnik uvijek stava da itekako treba slušati mišljenje suda, ali činjenica je da po ovom pitanju ministar pravde ima diskreciono pravo da postupi drugačije. Na nama je da vidimo da li tu odredbu treba mijenjati", kazao je Božović.

Zenović je kazao da od 31 mjerila mi možda u potpunosti nećemo uspjeti da adresiramo četiri ili pet mjerila, ali da sve ostalo mora biti odgovoreno do juna.

Predsjednik Odbora Ivan Vuković je rekao da su raspravljali o tome da Odbor dobije neke nadležnosti u dijelu praćenja procesa usklađivanja zakonodavstva sa evropskom tekovinom.

"Uporedna praksa sugeriše da je to dobro rješenje, a u Crnoj Gori trenutno nije na snazi. Treba razmišljati o tome da se dodatno osnaže mehanizmi kontrole, da ne bismo radili dupli posao. Vezano i za neka privremena mjerila, mi sada treba da revidiramo neka zakonska rješenja koja su od nedavno na snazi. Da nam se to ne bi dešavalo ja mislim da treba ići u tom pravcu", rekao je Vuković.

Poslanik Mihailo Anđušić (DPS) očekuje intenzivan rad i pita Zenovića šta ga je motivisalo da se prihvati posla glavnog pregovarača budući da, kako je rekao, u njegovoj biografiji ne može naći pretjerano iskustvo za tu materiju i da li može odgovoriti zadatku.

Pitao je glavnog pregovarača koji je njegov plan u dijelu kontrole rada državne administracije koja se bavi pregovaračkim procesom a koja je, prema njegovom mišljenju, atrofirala u u prethodne tri godine.

Bilo pitanja i oko posjete Dodika

Anđušića je interesovalo i da li smatra da MEP, MVP i kancelarija glavnog prevogarača treba da daju stav po pitanju posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i da li je ovakva diplomatska aktivnost dobra po Crnu Goru i njen međunarodni ugled, kao i na nedavnu izjavu ruskog ambasadora.

Zenović je odgovorio da ne misli da je u domenu njegove funkcije i mandata da daje odgovore na ova pitanja zbog nivoa ekspertiza i stručnosti koje svako pitanja, posebno ono o ekstradiciji, podrazumijeva.

"U onom treutku kada bi se ono kosilo sa onim što je evropski put Crne Gore, agenda i što bi ugrozilo harmonizaciju pravne tekovine Crne Gore na tom polju, u tom slučaju mislim da bi bilo primjereno da dam mišljenje na tu temu. To se odnosi i na diplomatske i druge izjave. Crna Gora ima stoprocentnu usklađenu politiku sa politikom EU", poručio je Zenović.

Predsjednik Odbora Ivan Vuković (DPS) kazao je na Odbor bila pozvana i ministarka Maida Gorčević, koja je bila spriječena da prisustvuje.

Skupštinski Odbor za evropske integracije saslušava na današnjoj sjednici glavnog pregovarača Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) Predraga Zenovića i državnog sekretara Ministarstva evropskih poslova Bojana Božovića o napretku države u procesu pristupanja.

Zenović je za glavnog pregovarača Crne Gore sa EU imenovan 29. decembra.

Božović je pregovarač za Klaster 1 - Temeljna prava, koji obuhvata poglavlja 23, 24, 5 - Javne nabavke, 18 – Statistika, 32 – Finansijski nadzor, kao i za oblast Ekonomski kriterijumi, Funkcionisanje demokratskih institucija i Reforma javne uprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније