Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Aleksandra Jovančević, TVCG

30. 01. 2024. 20:52 >> 06:52
Čitaj mi:

MASONIČIĆ

U toku usaglašavanje Nacrta zakona o Vladi sa Greko preporukama

A dok čekamo poteze aktuelne izvršne vlasti, jasno je da je Crnoj Gori neophodan Zakon o Vladi. To najbolje ilustruje vrijeme tokom posljednje četiri godine - u kojima su tri Vlade završile u tehničkom mandatu. Zato je potreba regulisanja ovog pitanja ustavna obaveza Skupštine kažu sagovornici Dnevnika. Iako je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na nacrt zakona, čeka se usaglašavanje s Greko preporukama, poručuju iz Ministarstva javne uprave.

Upitno je može li Zakon o Vladi stići do Skupštine do marta kako je najavljivano. A put tog zakona od ideje do nacrta je dugačak. Da je neophodan Crnoj Gori upozoravale su nevladine organizacije još prije više od deset godina. Ali od tada do danas nijedna vlast se nije dovoljno založila da ga i predloži, jer izgleda niko ne voli da bude kontrolisan. Imala je ideju to da uradi 43. Vlada, ali u tehničkom mandatu, što prema preporukama nije bila pametna ideja. Nacrt je ostavljen novoj da ga uredi. Nakon pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije, čeka ga usaglašavanje s Greko preporukama.

"Trenutno smo u fazi iznalaženja najboljih rješenja kojima ćemo propisati provjeru integriteta članova Vlade i praćenje primjene Etičkog kodeksa", kazala je Aleksandra Masoničić iz Ministarstva javne uprave.

Provjera integriteta članova Vlade bila bi novina u crnogorskom zakonodavstvu. Savjeti koje očekujemo od eksperata mogu prolongirati datum do kojeg je planirano da se zakon uputi Vladi na utvrđivanje, a nakon toga i u skupštinsku proceduru.

"S tim u vezi otpočeli smo saradnju sa Kancelarijom Savjeta Evrope u Crnoj Gori, i očekujemo da do sredine februara imamo stav eksperata po ovom pitanju, pri čemu bi naglasila da će u tom dijelu Crna Gora biti među prvima koje će implementirati ove Greko preporuke", dodala je Masoničić.

Da su sve preporuke dobrodošle smatraju i u opozicionoj Demokratskoj partiji socijalista. Očekuju da nakon sređivanja teksta dobijemo kvalitetno zakonsko rješenje koje je prijeko potrebno. Ipak, smatraju da je važnije da zakon bude dobar nego da se donese naprečac.

"Mislim da je dobro što se uključila Venecijanska komisija da ne donosimo naprečac zakonska rješenja bez prethodnih kvalitetnih analiza, tako da sam pristalica da treba dati dodatno vrijeme na uštrb kvaliteta a nema potrebe preko pola godine kako bi bilo prihvatljivo", kazao je Mihailo Anđušić iz DPS-a.

I u Građanskoj alijnsi kažu da je kvalitet važniji, ali da se njegovo donošenje ne prolongira u nedogled.

"Važno da što prije te praznine u našem pravnom sistemu za razna tumačenja kako kome odgovara od partija na vlasti. Bolje uspostaviti ta pravila i red da se zna kako stvari funkcionišu kad se radi o tehničkoj vladi, da nijesmo u međuprostoru bez pravnih normi", kazao je Pavle Ćupić iz Građanske alijanse.

Zato je normama važno urediti funkcionisanje izvršne vlasti. I dok opozicija navija za uređenje izvršne vlasti, u parlamentarnoj većini još na dnevni red kažu nije došlo to pitanje, pa smo ostali bez sagovornika na ovu temu.

"Osim transparentnosti, sjajna prilika da se otklone pravne praznine koje smo imali kroz izborne procese, i prije svega kroz komunikaciju na relaciji vlada, parlament i predsjednik Skupštine", kazao je Mihailo Anđušić iz DPS-a.

"Broj ministarstava se mijenja, ne znamo koliko novca građana ide na to, je li sistem efikasniji i kroz taj zakon definisati i broj ministarstava", dodao je Pavle Ćupić iz Građanske alijanse.

Nacrt zakona pripremila je radna grupa. Sve uključene strane ističu potrebu da se u skladu sa primjedbama i sugestijama izradi konačan predlog i uputi Vladi na utvrđivanje, a nakon toga i u skupštinsku proceduru. Pitanje je samo da li nekadašnjoj opoziciji a današnjoj vlasti, koja je nekad insistirala na zakonu o Vladi, danas odgovara da se njihove nadležnosti i ograničenja precizno definišu?

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније