Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

16. 01. 2024. 21:20 >> 21:50
2

MATICA BOKE OSUDILA IZJAVU

Anušić citirao Stepinca, zvanična Podgorica ne reaguje

Uprkos tome što je hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić prije dva dana tokom posjete Crnoj Gori citirao "blaženog Alojzije Stepinca", do danas crnogorska vlast na to nije reagovala. Podružnica Matice Boke iz Tivta je osudila ovu izjavu, ističući da "bi se u o blaženosti Stepinca moglo mnogo toga reći, ali prije svega da je ta blaženost kroz ulogu kolaboratora nacističko fašističkog režima, koji je bio na vlasti u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu, u najmanju ruku upitna".

Taj kontroverzni citat Anušić je iznio na svom Facebook profilu.

"Sveta misa u crkvi Svetog Tripuna, zaštitnika Kotora i Bokeljske mornarice, čiju višestoljetnu tradiciju čuvaju Hrvati kao i Svečana akademija i koncert povodom obilježavanja Dana hrvatskog naroda, snažan je podsjetnik na važnu ulogu hrvatske tradicije, kulture i identiteta, koji su neizostavni dio povijesne i kulturne baštine Crne Gore, o čemu svjedoči i rečenica Blaženog Alojzija Stepinca "Svaki kamen u Boki Kotorskoj govori hrvatski“. Vlada Republike Hrvatske nastaviće pružati podršku Hrvatskom narodu u Crnoj Gori u cilju očuvanja tradicije, identiteta i povezanosti s Domovinom“, napisao je Anušić.
Citiranje nadbiskupa Stepinca, međutim, barem do sada, nije izazvalo reakciju crnogorskih vlasti.

U reagovanju MIP-a Crne Gore u ponedeljak veče, gdje se govori o otvorenim pitanjima sa Hrvatskom, nema ni govora o izjavi ministra Anušića.

Stepinca je u septembru 1946. godine tadašnje Javno tužilaštvo Narodne Republike Hrvatske, na osnovu Zakona o krivičnim djelima protiv naroda i države, optužilo da je sarađivao sa talijanskim i njemačkim okupatorom, te ustaškim režimom u NDH, za nasilno katoličenje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali i neprijateljsku propagandu nakon kraja rata.

Vrhovni sud ga je proglasio krivim po svim tačkama optužnice.

No, zagrebački Županijski sud 2016. godine u cjelosti je poništio presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu koji je osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava 1946. godine.

Podružnica Matice Boke iz Tivta posebno je ukazala na citat hrvatskog ministra koji se odnosi na Stepinca. 

„Pitajte o tome one čiji su preci, komšije, poznanici i mnogi drugi masakrirani u Jasenovcu ili na drugim stratištima ustaškog terora diljem Jugoslavije. Tako da je i njegova izjava o kamenju u Boki Kotorskoj u najmanju ruku tendenciozna i pretenciozna, ali eto istoričarima 'koska' pa neka ukrste činjenice i dokumentaciju. Inače svaki kamen u Boki Kotorskoj je ozbiljni poliglota", naveli su iz Matice Boke.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je u ponedjeljak da žali zbog otkazivanja susreta ministara odbrane Hrvatske i Crne Gore, koji je 13. januara ranije trebalo da bude održan u Tivtu, i da se nada da će buduća saradnja biti u skladu sa dobrosusjednim odnosima.

Do susreta nije došlo jer su dvojica ministara imali različite stavove koji se tiču vlasništva nad vojnim brodom "Jadran", koji se tokom raspada SFRJ nalazio u Tivtu i ostao je u Crnoj Gori. 

Ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović Krapović je uoči susreta rekao da Hrvatska na brod nema pravo, a istakao je da je brod Jadran potpuno legalno i legitimno vlasništvo države i on se neće promijeniti. 

Reakcija hrvatskog ministra Ivana Anušića bila je otkazivanje sastanka, uz komentar da stavovi ministra Krapovića "ne ostavljaju prostor za razgovor i potpuno odudaraju od stavova Hrvatske i istorijskih činjenica".

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније