Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Ivan Mijanović [ TVCG ]

13. 12. 2023. 11:55 >> 11:55
Čitaj mi:

SAMIT sa liderima zemalja ZB

EU: Proširenje je geostrateško ulaganje u mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet

Evropska unija (EU) na decembarskom Samitu sa liderima zemalja Zapadnog Balkana potvrdiće punu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i pozvati na ubrzanje procesa pridruživanja, navodi se u nacrtu Deklaracije u koju je RTCG imala uvid.

Ističe se da je Unija posvećena procesu pristupanja zasnovanom na kredibilnim reformama partnera, pravičnom i rigoroznom uslovljavanju i principu sopstvenih zasluga, koji je obostrani interes.

“Proširenje je geostrateško ulaganje u mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet”, navodi se u nacrtu Deklaracije koju bi 13. decembra u Briselu trebalo da usvoje lideri Evropske unije i njenih država članica, u konsultaciji sa liderima Zapadnog Balkana, i u prisustvu regionalnih i međunarodnih aktera.

EU u dokumentu pozdravlja riješenost partnera sa Zapadnog Balkana da poštuju i posvete se osnovnim evropskim vrijednostima i principima.

“EU takođe pozdravlja ponovno iskazanu posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana prioritetima demokratije, osnovnih prava i vrijednosti i vladavini prava”, ističe se u nacrtu deklaracije.

U skladu sa Tiranskom deklaracijom iz decembra 2022. godine, EU naglašava potrebu za održivim i nepovratnim (ireverzibilnim) reformskim dostignućima u oblasti vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija, ekonomije i reforme javne uprave.

Lideri EU pozvaće partnere za Zapadnom Balkanu da ostvare brz i održiv napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mjere EU i da djeluju u skladu sa tim.

“Pohvaljujemo one partnere sa Zapadnog Balkana koji već pokazuju svoju stratešku posvećenost potpunim usklađivanjem sa ZSBP EU i ohrabrujemo one koji to još nisu učinili da slijede njihov primjer. Takođe podstičemo unapređenje sprovođenja restriktivnih mjera i sprječavanje njihovog zaobilaženja”, kaže se u dokumentu.

U dijelu koji se odnosi na regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose navodi se da Unija naglašava važnost postizanja definitivnih i trajnih rješenja za bilateralne sporove partnera i pitanja koja su ukorijenjena u nasljeđu prošlosti. EU takođe poziva partnere da garantuju prava i jednak tretman pripadnika manjina.

U potpunosti implementirati sporazume u dijalogu Beograd-Priština

EU nastavlja da u potpunosti podržava napore visokog predstavnika EU i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, uz očekivanja konstruktivnog angažmana od Strana u cilju brzog napretka u normalizaciji odnosa, što je ključno za bezbjednost i stabilnost cijelog regiona i za obezbjeđivanje napretka Beograda i Prištine na evropskom putu, ocjenjuje se u dokumentu.

„Pozivamo strane da u potpunosti implementiraju Sporazum o putu normalizacije i njegov Aneks za implementaciju, kao i sve prethodne sporazume, bez ikakvih daljih odlaganja ili preduslova. Takođe očekujemo da strane nastave kontinuirane napore za deeskalaciju u skladu sa zahtjevima EU i da se uzdrže od jednostranih i nekoordinisanih akcija koje bi mogle dovesti do daljih tenzija i nasilja, kao i retorike koja ne vodi normalizaciji odnosa“, ističe se u nacrtu deklaracije.

Navodi se i da sve složenije geostrateško okruženje, kojim dominira ruski agresorski rat protiv Ukrajine i koje je snažno obilježeno krizom na Bliskom istoku, nastavlja da ugrožava evropsku i globalnu bezbjednost.

„To pokazuje važnost jedinstva i svrhe u okviru evropske porodice i strateškog partnerstva između EU i regiona Zapadnog Balkana, čime se uspostavljaju još bliže veze i integrisanija saradnja sa EU, zasnovana na zajedničkim principima i vrijednostima“, naglašeno je u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније