Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

12. 12. 2023. 15:12 >> 15:15
Čitaj mi:

DUKAJ

"Zakon o Vladi prijeko potreban, to je demokratska dužnost"

Crnoj Gori treba Zakon o Vladi, a to najbolje ilustruje vrijeme u posljednjih četiri kalendarske godine, u kojima smo imali čak tri izvršne vlasti u tehničkom mandatu, smatra javne uprave Maraš Dukaj.

"Izrada i usvajanja zakona permanentni su cilj svakog demokratskog društva, a pitanje donošenja Zakona o Vladi je magistrala zakonskog uređenja, možda i najvažnije grane vlasti“, kazao je Dukaj na okruglom stolu na temu „Zakon o Vladi - otvorena pitanja" koji je održan danas.

On je dodao da je potreba regulisanja ovog pitanja nije samo ustavna obaveza Skupštine Crne Gore, ovo je prije svega demokratska dužnost i društvena obaveza jedne generacije političara.

Dukaj je istakao da danas imamo i podršku međunarodnih partnera, i razumijevanje najvažnijih adresa koje prate stanje demokratije i vladavine prava u našoj zemlji, poput Venecijanske komisije, sve to u smislu dostizanja evropskih standarda koji su naš cilj, bez alternative.

"Ne znam da li je neko posebno i detaljno obrađivao temu tehničkog mandata 43. Vlade, u kojoj sam i sam bio. Navešću samo jednu činjenicu da će 43. Vlada ostati upamćena po tome što je funkcionisala u takoreći dva kruga tehničkog mandata, i obavljala funkciju kod dva različita parlamenta – pri tome, ni kod jednog nije imala povjerenje. Prvi saziv parlamenta je tu Vladu smijenio, a kod sljedećeg takođe nije imala povjerenje. Dodatno, njen ustavni mandat trajao je tri i po mjeseca, dok je tehnički mandat nakon održanih vanrednih izbora, dakle kod sljedećeg saziva parlamenta, trajao skoro pet mjeseci, odnosno dva mjeseca duže nego ustavni mandat, kod onog parlamenta koji je birao“, kazao je Dukaj.

On je kazao da je Ministarstvo javne uprave krenulo u ovaj normativni poduhvat, uviđajući da zakonom neuređena vlast ne treba ni onima koji je vrše, a građanima ponajmanje.

"Istovremeno smo vidjeli da državi ona predstavlja više opterećenje, nego mjeru dobrog upravljanja", naveo je Dukaj.

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica istakao je da je prilikom usvajanja teksta Zakona o Vladi potrebno voditi računa o strogom poštovanju Ustavnih prava i nadležnosti koje su Ustavom propisane navedenim granama vlasti, što ukazuje i Venecijanska komisija u svom mišljenju.

„Prilikom usvajanja konačnog teksta Zakona o Vladi važno je da se razmotre svi komentari i sugestije koje su date od strane Venecijanske komisije, i uz dijalog sa Komisijom treba se ići prema konačnom usvajanju teksta Zakona“, zaključio je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније