Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.В.

11. 12. 2023. 06:40 >> 15:53
1

"SIVA LISTA"

Zakoni spremni, čeka se odluka iz Strazbura

Plenarna sjednica komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca (Manival) počinje danas u Strazburu, a Crna Gora sa zebnjom očekuje konačni izvještaj i odluku o tome da li će biti uvrštena na ,,sivu listu" zbog nedovoljne primjene mjera na planu borbe protiv finansijskog kriminala.  

Ukoliko se Crna Gora nađe na "sivoj listi" Radne grupe za finansijsku akciju (FATF) to će imati značajne posljedice na priliv stranih investicija, kreditni rejting, i generalno ugled države u međunarodnim finansijskim strukturama.

Dobro upućeni sagovornik Portala RTCG kaže da se osim što bi "siva lista" nanijela značajnu štetu crnogorskoj ekonomiji postavlja i pitanje šta će se desiti sa stranim donacijama koje su već obezbijeđene i da li će biti uticaja na pristup evropskim fondovima.

Kao poseban primjer navodi donaciju Republike Slovenije od milion eura, koja je odobrena podgoričkom Vodovodu ali do današnjeg dana taj novac nije povučen. To je novac za uspješnu realizaciju projekta uspostavljanja sistema za efikasno smanjivanje vodnih gubitaka u sistemu vodosnabdijevanja.

Garantovale su crnogorske institucije uključujući i tadašnje Ministarstvo ekonomije. Međutim, iako se na povlačenje sredstava čeka već skoro godinu to se još nije desilo, niti je poznato kakav će biti rasplet.

U ovom trenutku teško je i pretpostaviti kakav će efekat imati stavljanje Crne Gore na "sivu listu" kada su u pitanju ovaj i slični projekti.

Naš sagovornik ukazuje da sličnu situaciju kao sa ovom donacijom imaju i brojni drugi projekti koje podržavaju evropski partneri. Ne treba posebno isticati koliko bi negativne posljedice donijela eventualna odluka Manivala o stavljanju Crne Gore na ,,sivu listu". 

Skupština Crne Gore zato pokušava da sprovede određene neophodne refome u susret odluci komiteta  Manivala. U isto vrijeme kada Manival počne sjednicu na kojoj treba da procijeni da li će Crna Gora biti uvrštena na "sivu listu” zbog nedovoljne primjene mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, crnogorski poslanici počeće raspravu o novim zakonskim rješenjima. 

Predlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma na dnevnom je redu sjednice parlamenta koja će biti održana danas. 

Poslanici bi trebalo da osim toga raspravljaju i o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore.

Ova dva akta predložena su kako bi naša zemlja ispunila tražene standarde u pogledu zakonskih rješenja. Manival će, kako se očekuje, 14. decembra razgovarati o tome da li će Crna Gora biti uvrštena na "sivu listu".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније