Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

А.М. [ Mina ]

30. 11. 2023. 16:16 >> 16:16

EEAS

Spremni da podrže Crnu Goru u jačanju odbrambenih kapaciteta

Evropska služba za vanjske poslove (EEAS) Evropske unije (EU) spremna je da pruži punu podršku Crnoj Gori u jačanju odbrambenih kapaciteta, saopšteno na sastanku delegacija EEAS i Ministarstva odbrane Crne Gore.

Iz Ministarstva su rekli su da je njihovu delegacija predvodio generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Rajko Pešić.

Cilj sastanka je, kako se navodi, konkretizovanje oblasti saradnje između Crne Gore i EU u domenu odbrane kroz mehanizme podrške Evropskog mirovnog instrumenta (EPF), shodno prioritetima i potrebama Crne Gore.

Pešić je istakao da je Crna Gora u potpunosti posvećena ispunjavanju ključnog spoljnopolitičkog cilja, a to je punopravno članstvo u EU.

On je kazao da je Crna Gora uvjerena da je prosperitetna i stabilna budućnost cijelog Zapadnog Balkana unutar EU.

Dodaje se da je Pešić ukazao na posvećenost i doprinos Crne Gore zajedničkoj, bezbjednosnoj i odbrambenoj politici EU.

On je rekao da posjetu EEAS-a percipira kao jasan signal podrške i spremnosti EU da intenzivira saradnju sa Crnom Gorom u domenu odbrane u predstojećem periodu.

Predstavnici EU posebno su ukazali na stoprocentnu usaglašenost Crne Gore sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Oni su, kako se navodi, izrazili spremnost da pruže punu podršku Crnoj Gori u jačanju odbrambenih kapaciteta.

Dodaje se da su sagovornici izrazili zadovoljstvo sastankom, uz uvjerenje da sastanak predstavlja početak jedne intenzivnije i efikasnije saradnje, koja će se realizovati kroz implementaciju zajedničkih projekata.

EPF predstavlja finansijski mehanizam za EU aktivnosti koje imaju implikacije po zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i finansira se kroz kontribucije EU država članica, iz odbrambenih budžeta.

Cilj EPF-a je, kako se dodaje, da osnaži sposobnost Unije u prevenciji konflikta, očuvanju mira kao i jačanju međunarodne bezbjednosti.

Navodi se da u okviru EPF-a postoje dva stuba finansiranja, od kojih se jedan odnosi na mjere za pružanje pomoći koje su usmjerene i ka trećim državama sa ciljem jačanja vojnih i odbrambenih kapaciteta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније