Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.Л.Б.

29. 11. 2023. 09:35 >> 09:36
2

BEČIĆ PORUČIO

Nema budućnosti bez jakih institucija i ekonomski jakih građana

Nema budućnosti bez jakih, demokratskih institucija i ekonomski jakih građana, poručio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić tokom sastanka sa ambasadorom Švajcarske, Ursom Šmidom, u cilju jačanja veza između dvije zemlje.

Bečić je, kako je saopšteno iz Vlade naglasio, posvećenost Crne Gore putu evropskih integracija i izgradnji snažnog i pravednog društva.

Kako je saopšteno iz Vlade, sastanak je bio prilika za isticanje prijateljskih odnosa koje Crna Gora njeguje sa Švajcarskom, zemljom koja se izdvaja po svojim snažno ukorijenjenim demokratskim vrijednostima i zauzima posebno mjesto u srcu Evrope.

„Takođe, susret je bio odlična prilika da iskaže zahvalnost Švajcarskoj na velikodušnoj donaciji putem Fonda za razvoj, koja će omogućiti realizaciju projekata iz Agende 2030.“, saopšteno je iz Vlade.

Konstatujući da političari u Crnoj Gori imaju jedinstvenu generacijsku priliku da zemlju učine prvom sljedećom članicom EU, Bečić je istakao zalaganje Crne Gore kao najnaprednijeg kandidata za princip regate kao najpravedniji, naglašavajući usklađenost monetarne i spoljne politike Crne Gore sa EU.

Bečić je, kako je saopšteno, istakao i impresivnu podršku građana procesu evropskih integracija, otvorenost svih i spremnost za zatvaranje brojnih pregovaračkih poglavlja i evidentne aktivnosti usmjerene na deblokadu pravosudja i odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije.

U svjetlu geopolitičkih izazova, potvrdio je da politika proširenja EU postaje izuzetno značajna, a fokus razgovora bio je na zatvaranju poglavlja 23 i 24, s posebnim naglaskom na jačanje institucija i izgradnju sistema koji počiva na vladavini prava.

,,Ponovo uspostavljena funkcionalnost Ustavnog suda predstavlja veliki korak naprijed, a činjenica da su prihvaćeni svi zahtjevi opozicije i vijeća nacionalnih zajednica i obezbijeđeni najveći kontrolni mehanizmi u istoriji Crne Gore kada govorimo o sprovođenju popisa govore o inkluzivnosti, transparentnosti i demokratskom kapacitetu nove vlasti'', ocijenio je potpredsjednik.

On je kazao da je u narednom periodu planira izbor Vrhovnog državnog tužioca (VDT) i tri preostala člana Sudskog savjeta, čime bi se u potpunosti deblokirao proces i dao veliki zamajac nasim evropskim
integracijama prije evropskih izbora.

Ambasador Šmid je istakao značaj ekonomske saradnje između Crne Gore i Švajcarske, navodeći da je Švajcarska treći najznačajniji investitor u Crnoj Gori, čemu u prilog govore projekti poput Luštica Bay, fabrike za preradu aluminijuma u Bijelom Polju, te brojni drugi.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније