Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М.

23. 11. 2023. 16:39 >> 17:12
1

IVANOVIĆ-LABIB

Crna Gora predvodnik integracionog procesa, snažna podrška Belgije

Crna Gora je predvodnik procesa evropske integracije i to je veoma dobra pozicija za nastavak procesa pregovora, ali i naše dalje saradnje, kazala je belgijska šefica diplomatije Ađa Labib na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Filipom Ivanovićem.

“Odnosi naše dvije zemlje su odlični, prijateljski i sadržajni, a Crna Gora veoma cijeni podršku Belgije našem evropskom putu. Činjenica da je ova prijateljska zemlja naredna predsjedavajuća Savjetom EU današnjoj posjeti daje dodatan značaj i potvrda je posvećenosti regionu Zapadnog Balkana”, kazao je Ivanović.

On je istakao snažno savezništvo Crne Gore i Belgije u okviru NATO-a, ukazavši na značaj članstva u Alijansi u kontekstu narušene globalne bezbjednosti i “privilegiju da, kao odgovorna članica, doprinosimo očuvanju sigurnosti evroatlantskog prostora”.

Ministar je u današnjem razgovoru prenio belgijskoj koleginici namjeru i odlučnost 44. Vlade da u narednim mjesecima napravi jasan iskorak i uđe u narednu fazu pregovaračkog procesa, ukazavši da će upravo belgijsko predsjedavanje biti prilika za afirmaciju takvog pristupa.

Sagovornici su se saglasili da će takav rezultat biti na obostrano zadovoljstvo, imajući u vidu da se Belgija zalaže za što skorije pristupanje Crne Gore EU, nakon što ispuni neophodne uslove.

„Crna Gora je predvodnik procesa evropske integracije i to je veoma dobra pozicija za nastavak procesa pregovora, ali i naše dalje saradnje“ kazala je Labib.

Ocijenila je veoma pozitivnom evropsku orijentaciju nove Vlade, pozdravila usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, te istakla doprinos Crne Gore regionalnoj saradnji i posvećenost njegovanju dobrosusjedskih odnosa.

Podsjetila je da je Crna Gora dobila status kandidata tokom belgijskog predsjedavanja sa EU 2010. godine, istakavši da će nastaviti da pružaju podršku i tokom nastupajućeg predsjedavanja.

Tokom današnjeg susreta, sagovornici su se saglasili da iako odnose dvije zemlje karakteriše odlična saradnja, postoji prostor za njeno snaženje, naročito u oblasti ekonomije i investicija.

Ministarka Labib ukazala je na uspjeh projekta Luštica bay i prenijela zainteresovanost da se, u narednom periodu, intenziviraju kontakti privrednika.

"Šefovi diplomatija Crne Gore i Belgije su pozdravili redovno održavanje bilateralnih konsultacija dva ministarstva vanjskih poslova, kao i saradnju u oblasti sajber bezbjednosti, te razmijenili mišljenja o aktuelnim globalnim izazovima", saopštili su iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније