Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ A.B. ]

13. 11. 2023. 13:41 >> 15:54
2

MILATOVIĆ NA SVEČANOSTI

"Cetinje svjedoči da hrabrost donosi slobodu"

Cetinje svojim trajanjem i istorijskom zaostavštinom, kao malo koji grad na svijetu, svjedoči o tome kako hrabrost donosi slobodu a sloboda umjetnost i kulturu, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na svečanosti povodom obilježavanja Dana Prijestonice.

 

"U temelje postojanja Cetinja, ali i naše države, ugrađeno je životno djelo svih 49 narodnih heroja koji su ovdje rođeni, ali i boraca Desete crnogorske i Druge dalmatinske brigade koji su položili svoje živote u borbama za oslobođenje Cetinja.  Dužni smo da im danas, sa ovog mjesta, odamo počast i iskažemo zahvalnost za slobodu koju su nam ostavili u amanet. Od oslobođenja pa do danas, Prijestonica je prolazila kroz dinamične društvene i ekonomske promjene, dijeleći sudbinu čitave Crne Gore", poručio je Milatović. 

Pregalaštvo i vizija komunističkih poslijeratnih elita rezultirali su višedecenijskim snažnim privrednim razvojem cetinjskog kraja, oličenim u gigantima na čijim poslovnim uspjesima je izgrađivano moderno Cetinje, poput Oboda, Košute, Tare i Bojane. 

 

"Odnos tadašnjih vlasti prema Cetinju, koji je uslovio njegov kontinuiran ekonomski i društveni razvoj - bila je mjera istinskog poštovanja prema važnosti i nasljeđu koje ovaj grad nosi u sebi. Nažalost, nekontrolisana tranziciona stihija devedesetih, koja je zahvatila čitavu Crnu Goru, ostavila je duboke posljedice po razvoj Cetinja i egzistenciju ljudi koji ovdje žive. Privredni subjekti koje sam pomenuo su ugašeni, gradska infrastruktura u velikoj mjeri ostala zanemarena, a perspektiva Cetinjanki i Cetinjana je dominantno usmjeravana van Prijestonice. Upravo zbog toga, danas kada je došlo do promjena i u državi i na Cetinju, državne i lokalne politike primarno moraju biti usmjerene na unaprjeđenje infrastrukture i pokretanje investicionog ciklusa, koji će u simbiozi dovesti do stvaranja uslova za poboljšanje životnog standarda svih stanovnika Cetinja. Da je vječno Cetinje. Da je vječna Crna Gora", zaključio je Milatović. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније