Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М./Д.Д.

09. 11. 2023. 14:32 >> 23:33
6

SPAJIĆ SAOPŠTIO

Prihvatljivi svi zahtjevi opozicije o popisu, osim datuma

Premijer Milojko Spajić kazao je da su spremni da prihvate sve zahtjeve opozicije o popisu, osim datuma. On je to kazao nakon današnje sjednice Vlade Crne Gore.

"Mi smo spremni da prihvatimo sve zahtjeve opozicije o popisu osim datuma", kazao je Spajić. 

Spajić je kazao da nijesu naišli na validan razlog zašto se popis mora odložiti poslije 30. novembra.

"Spremni smo da gradimo mostove sa svima, sa opozicijom, naravno i unutar većine, i sa nevladinim sektorom, kao i vijećima manje brojnih naroda", kazao je Spajić. 

On je istakao da je Izvještaj Evropske komisije objektivan dokument i da je stavljen veliki fokus na imenovanja u pravosuđu.

"To je posao i za Parlament, pa ćemo pokušati da nađemo rješenje za te probleme", kazao je premijer Spajić.

"Evopska komisija je odlučila da nas ne kažnjava i da nas ne vraća u prošlost nego da gleda u budućnost, iako ta prošlost nije sjajna", dodao je Spajić. 

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je kazala da nijesu iznenađeni izvještajem s obzirom da je bila potpuna blokada. 

Gorčević je naglasila da će sa punom odgovornošću početi sa radom i da će Izvještaj EK biti osnova za akcioni plan.

"Ali mi ne možemo sami potrebna nam je komunikacija sa Skupštinom, ako već govorimo o imenovanjima u pravosuđu", istakla je Gorčević.

Spajić je kazao da su danas na sjednici Vlade utvrdili dvije konkretne stvari, odnosno dva ključna zaključka, zatraženo je od svih ministarstava da se izjasne koje oblasti zahtijevaju "dugoročne eksperte".

"Prvi put Crna Gora dobija mogućnost angažovanja eksperata iz Brisela koji bi došli da pomognu u određenim oblastima u realizaciji pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji", kazao je Spajić. 

Druga stvar je, kako je kazao Spajić, Plan razvoja Evropske komisije za Zapadni Balkan koji iznosi 6 milijardi eura.

"Očekuje se da Crna Gora preuzme nekih 420 miliona eura. Nemamo veliki broj zrelih projekata, sa tim smo suočeni kao 44. Vlada. Imamo jako malo projekata koje možemo da kandidujemo za sledeću godinu i to je veliki problem", istakao je Spajić. 

Spajić je kazao da je danas na sjednici Vlade usvojen tehnički rebalans budžeta.

“Usvojili smo danas tehnički rebalans budžeta jer nismo imali dovoljno sredstava za isplatu socijala i penzija. On je tehničkog karaktera. Bili smo prinuđeni na tehnički rebalans, biće po hitnom postupku poslat Skupštini, on će biti izglasan do kraja godine i neće ulaziti u privremeno finansiranje”, saopštio je Spajić.

Odgovarajući na novinarska pitanja Spajić je istakao da je mišljenja da će se brzo naći rješenje oko odlaska u penziju.

“Zbog odluke Ustavnog suda moramo brzo da reagujemo. Upozoravao sam i ranije kao ministar na jako problematičan Zakon o Fondu PIO. Brzo će biti donijeto privremeno rješenje, a penzionu reformu radićemo u narednih godinu”, poručio je Spajić. 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније