Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

09. 11. 2023. 12:05 >> 14:37
1

NAKON SASTANKA

Kovačević: Popis počinje 30. novembra; Jakić: Riješiti nepravilnosti

U Vladi je danas održan sastanak premijera Milojka Spajića sa predstavnicima opština o predstojećem popisu stanovništva.

Kako je nakon sastanka saopštio predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević imali su sadržajan sastanak, a vlada im je predočila mogućnost da se postigne određena vrsta političkog dogovora i da se popis održi uz kontrole.

„Mi smo se kao predsjednici opština većinski saglasili sa tim da smo otvoreni i kao popisne komisije i kao opštine za puni sistem kontrole popisa. Nijesmo izvodili konkretene zaključke ali je sasvim izvjesno da će se popis održati 30. novembra“, kazao je Kovačević.

On je kazao da je većina opština imala problem sa brojem popisivača, ali da Nikšić nije imao tu vrstu problema.

"U skladu sa dogovorom, dobićemo instrukcije šta ćemo raditi. Dobra okolnost je da će popis trajati do 15. decembra sa mogućnošću produženja. To je mogućnost, ne zvanični podatak", rekao je Kovačević.

Odgovarajući na pitanje o zahtjevu opozicije da i oni imaju popisivače Kovačević je kazao da se popisivači sami prijavljuju.

"To će se riješiti na način što će vjerovatno i opozicija i vlast imati članove u popisnim komisijama koji će vršiti izbor popisivača", kazao je Kovačević. 

Predsjednik Opštine Mojkovac Vesko Delić rekao je da su imali značajan razgovor sa Spajićem, ali da zaključci nijesu doneseni

"Popis će biti održan od 30. novembra do 15. decembra. razgovarali smo i o tome da opozicija ima po dva člana u popisnim komisijama… Pričali smo i o stvarima tehničke prirode, kako najbolje da imamo kontrolu procesa, imaćemo duple popisnice i softver o kome se priča", kazao je Delić.

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš kazao je da su danas imali konstruktivan sastanak sa premijerom Spajićem o popisu.

„Crna Gora jednostavno mora da pokaže da je zrela kao demokratsko društvo i da ovaj popis odradi. Apsolutno svi uslovi su ispunjeni da se ovaj popis održi. U Crnoj Gori jednostavno popis je rađen prije 140, 120, 80 godina, kad je procenat nepismenih bio preko 95%, a kamoli danas u ovakvom sistemu življenja i društva. Jednostavno, postoje naravno, predsjednici opština koji dolaze iz redova DPS-a koji ne žele popis ili jednostavno na neki način žele možda čak i da bojkotuju popis, ali jednostavno svi uslovi su ispunjeni, to smo svi vidjeli, u to se uvjerio i sami premijer i popis će najverovatnije biti održan“, kazao je Vraneš.

Ona navodi i da se uvijek može naći razlog da se traži odlaganje popisa.

„Popis je javni interes i mi jednostavno moramo da pokažemo savremenom svijetu civilizovanom da smo i mi država, koja je dostigla jedan civilizacijski nivo. Nije lijepa poruka da Crna Gora nije sposobna da uradi popis“, kazao je Vraneš i dodao da su predsjednici opština u kojim je DPS na vlasti zalagali na sastanku za odgađanje popisa.

„Međutim, ja mislim da je premijer Spajić shvatio suštinu stvari i da će popisa biti“, naveo je Vraneš.

Predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić kaže da je današnji sastanak sa premijerom bio vrlo važan i konstruktivan.

„Ono što je obilježilo čitav sastanak jeste da još ima mnogo problema i nedoumica vezanih za popis. Mnogi predstavnici lokalnih uprava su iznijeli dileme i probleme sa kojima se suočavaju. Jedan zaključak je bio da predstavnici MONSTAT-a već sjutra posete opštine kako bi pokušali da riješe te dileme i probleme. Ono što je, čini mi se, zajednički stav svih i razmišljanje svih nas jeste da popis treba da se sprovede na kvalitetan način i da se riješe sve ove nepravilnosti kako bismo došli do kvalitetnih podataka koji su potrebni za razvoj naše zemlje“, kazao je Jakić.

On navodi i da je na sastanku saopšteno da će popis početi 30. novembra.

„Međutim, postoji mogućnost produžetka ukoliko se sve ne sprovede, ali ono što je najvažnije je da se sve tehničke i pravne nedoumice riješe. Imamo dodatno vrijeme na raspolaganju da se to uradi. Nadam se da ćemo raditi naporno kako bismo zaista riješili sve te nepravilnosti i vidimo šta nam nedostaje“, kazao je Jakić.

Predsjednik Opštine Plav Nihad Canović kaže da je današnji sastanak potvrdio da održavanje popisa nije bilo moguće u terminu kada je to predvidjela prethodna vlada. On navodi i da je premijer Spajić poručio da će prihvatiti određene zahtjeve koji su predstavljali smetnju državanju popisa i koji bi doveli upitnosti rezulatat.

„Vjerujem da u dijalogu možemo doći do rješenja koja će rezultirati kredibilnom podacima“, kazao je Canović, koji nije želio da govori o tome da li popis može da počne 30. novembra.

Podsjetimo Spajić je ranije sastao sa predstavnicima opozicije, NVO sektora, kao i sa predstavnicima nacionalnih vijeća. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније