Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

28. 09. 2023. 07:46 >> 07:50

PRESTATI SA PODSTICANjEM TENZIJA

Pljevaljska URA protiv promjene Dana opštine

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Pljevlja Građanski pokret URA će glasati protiv Izmjena i dopuna statuta Opštine Pljevlja, a kojima je predviđeno da se dosadašnji Dan opštine 20. novembar kao dan oslobođenja Pljevalja u Drugom svjetskom ratu promjeni u 27. oktobar, kao Dan kada se obilježava pravoslavni vjerski praznik Sveta Petka i dan oslobođenja Pljevalja u Prvom balkanskom ratu i Prvom Svjetskom ratu, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

Kako su kazali, aktuelni Dan opštine 20. novembar nesumnjivo je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Pljevalja, kada je ovaj grad oslobođen od fašističke okupatorske vlasti nakon višegodišnjeg stradanja u Drugom svjetskom ratu.

„U 20. novembru satkane su vrijednosti antifašizma, sa kojima sigurni smo nijedan građanin i građanka Pljevalja nemaju problem i sa kojim svi mogu da se identifikuju nezavisno od njihove vjerske ili nacionalne pripadnosti. Sa druge strane, ne želeći da umanjimo značaj 27. oktobra u istorijskim dešavanjima sa početka 20. vijeka, poistovjećivanje Dana opštine Pljevlja sa pravoslavnim vjerskim praznikom Sveta Petka je svakako nešto što ne doprinosi pomirenju, multietničkom i multivjerskom skladu našeg grada, a i svakako je nešto što zadire i narušava Ustavno uređenje Crne Gore kao sekularne države“, navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da nemaju ništa protiv bilo kojeg vjerskog praznika, ali smatraju da je pogrešno nametati ih bilo kome i time podsticati nacionalne i vjerske tenzije.

„A nažalost znamo mi dobro u Pljevljima kakve je to posledice ostavljalo u prošlosti“, poručili su iz URE.

Ističu da razumiju da su inicijatori ovog predloga promjenu Dana opštine obećali svojim biračima.

„Ali isto tako niko nije dobio mandat da vlast vrši samo u interesu i na osnovu želja onih građana od kojih je dobio povjerenje na izborima već u interesu svih građana Pljevalja koju god oni političku opciju glasali, jer na kraju krajeva, one koji vrše vlast plaćaju svi građani. Nadamo se da će ostali politički subjekti, a pogotovo građanske partije, imati to u vidu kada dođe predlog za promjenu Dana opštine na glasanje", naveli su još iz URE.

Pozvali su sve političke subjekte da prestanu sa podsticanjem tenzija i da svoje vrijeme i energiju usmjere za dobrobit Pljevalja i svih njegovih građanki i građana.

„Čeka nas još mnogo posla jer je naš grad prethodnih decenija bio zaboravljen od svih vlasti", zaključuju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније