Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V./M.M. ]

23. 09. 2023. 07:10 >> 07:09
2

NVO

Izvjestiteljki UN govorili o aferi "Stanovi", istragama o torturi...

Specijalna izvjestiteljka Ujedinjenih nacija za nezavisnost sudija i advokata Margaret Satervajt tokom boravka u Crnoj Gori posjetila je instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, a razgovorala je i sa predstavnicima nevladinih organizacija koji su joj prenijeli da su zabrinuti zbog izostanka reformi i upoznali su je sa ključnim izazovima u pravosuđu.

Zaštitnik Siniša Bjeković i zamjenica Mirjana Radović predstavili su specijalnoj izvjestiteljki Ujedinjenih nacija za nezavisnost sudija i advokata Margaret Satervajt nadležnosti institucije i postupanje u odnosu na pravosuđe – neizvršavanje sudskih odluka, odugovlačenje postupaka i zloupotreba procesnih ovlašćenja.

Nakon održane misije, Satervajt će, kako su kazali, sačiniti izvještaj, koji će biti razmatran na Savjetu UN za ljudska prava u Ženevi.

Iz Građanske alijanse su tokom sastanaka sa specijalnom izvjestiteljkom UN-a istakli na potrebu profesionalizacije Sudskog i Tužilačkog savjeta.

Istakli su na neophodnost izmjene sastava Sudskog savjeta u cilju smanjenja političkog uticaja.

"Osvrnuli smo se na potrebu izmjene Zakona o sudskom savjetu i sudovima i Zakona o državnom tužilaštvu (Razlog je usklađivanje sa preporukama GRECO i Venecijanske lomisije, a između ostalog i u dijelu koji se tiče stvaranja prostora za unapređenja kriterijuma za ocjenjivanje)", navode iz GA. 

Takođe su na sastanku ukazali na nedjelotvorne istrage po kojima smo kao država bili prepoznati u prethodnom periodu, naročito u slučajevima policijske torture.

"Pogotovo je sporno što su policijski službenici čija se krivica utvrdi, dobijali izuzetno niske kazne čime se ne destimulišu drugi da počine ista takva djela", poručili su iz GA. 

Istakli su činjenicu potencijalnu nedjelotvornost ustavne žalbe jer je pred Ustavnim sudom veliki broj neriješenih predmeta.

Naglasili su na potrebu pronalaženja najboljeg modela za sprovođenje vetinga u pravosuđu, ali imajući u vidu sva dobra i loša iskustva zemalja koje su ga sprovodile, a sve u cilju da se napravi najbolji model koji bi osigurao da se veting sprovede na pravičan i efikasan način.

Tokom sastanaka sa specijalnom izvjestiteljkom UN-a Margaret Satervajt Građanska alijansa se osvrnula i na potrebu da javnost dobije obrazloženje zbog čega poslanici eventualno ne podržavaju određenog kandidata ili kandidatkinju za VDT, člana Sudskog savjeta ili sudije Ustavnog suda, a sve sa ciljem da izbjegnemo ponavljanje situacije da jedan profesor Pravnog fakulteta ispunjava uslove da bude sudija Evropskog suda za ljudska prava, ali nije dovoljno dobar za Sudski savjet.

Predstavnici MANS-a su tokom sastanka sa specijalnom izvjestiteljkom UN-a za nezavisnost sudija i tužilaca Margaret Satervajt ukazali na ključne izazove pravosudne reforme.

"Posebno smo potencirali važnost efikasnog procesuiranja slučajeva sudija i tužilaca optuženih za veze sa OKG, ali i afere "Stanovi" kao primjera nezakonitog uticaja na nezavisnost sudske i tužilačke organizacije", istakli su iz MANSA. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније