Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 09. 2023. 12:01 >> 13:05

MEDIJI

Vlada traži odgovornost zbog konkursa

Konkukrs za izbor direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo obilježio je još jedan skandal zbog čega Vlada traži odgovornost! Naime, u prijavi za konkurs za izbor direktora ACV, koja je donijeta i zavedena u Zavod za zapošljavanje, jasno piše da se traži visoka stručna sprema sa stepenom VII 1, dok je kasnije na sajtu objavljen konkurs u kojem piše samo visoka stručna sprema ali ne i stepen, što ukazuje na sumnju da je konkurs bio podređen nekim kandidatima.  

Vlada je tražila da se ispita cijeli tok postuka i došli su do određenih pravnih nepravilnosti.

U prijavi, podnešenoj u Zavod za zapošljavanje za izbor direktora ACV, u koju je portal ADRIA imao uvid, na dva mjesta piše da je za to neophodna visoka stručna sprema – VII 1 stepen.Nekoliko dana kasnije na sajt Zavoda za zapošljavanje je objavljen tekst oglasa gdje se nigdje ne pominje stepen stručne spreme.

Zanimljivo, samo dvije godine ranije, u prijavi, kada je takođe predsjednik Savjeta ACV bio Dženan Kolić, pisalo je da je neophodna visoka stručna sprema uz naglasak na stepenom VII 1.
Zbog ovog, u Vladi sumnjaju da je u pitanju neregularnost, te da se mora utvrditi odgovornost. Od strane Savjeta ACV u ZZZCG je stigla prijava gdje piše stepen VII 1, dok kasnije u oglasu toga nije bilo, te se utvrđuje ko je i zašto uklonio stepen stručne spreme.

Takođe, stigao je i odgovor Ministarstva prosvjete, da predloženi kandidat od strane Savjeta ACV, Vladislav Vlahović ne ispunjava uslove za mjesto direktora.

„Diploma o stečenom visokom stručnom obrazovanju i stručnom nazivu Pilot helikoptera, stečena na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji, Zadar, Republika Hrvatska, smjer letački, u trajanju od šest semestara, odgovara kvalifikaciji VI nivoa Nacionalnog okvira kvalifikacija”, navodi se u odgovru ministra prosvjete Miomira Vojinovića, koje je dostavljeno Ministarstvu kapitalnih investicija i Vladi.

U skladu sa članom 10 Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija (Službeni list CG, broj 80/10), u nivo VI svrstavaju se kvalifikacije viskog obrazovanja obima 180 CSPK.

“Za davanje mišljenja o pripadnosti studijskog programa određenoj oblasti nauka nadležna je ustanova visokog obrazovanja koja ga realizuje, odnosno koja nudi isti ili uporediv obrazovni program”, zaključuje se u odgovoru Vojinovića.

Podsjećamo, predsjednik Savjeta Dženan Kolić prije nekoliko dana je reagovao na medijske natpise da Vlahović ne ispunjava uslove iz konkursa tvrdeći da to nije tačno.

„Savjet ACV je jednoglasno izabrao gospodina Vlahovića za Direktora ACV, na osnovu impresivne biografije kao i na osnovu ispravne dokumentacije koju je dostavio na konkurs, konstatacije da ispunjava sve Zakonom predviđene uslove, te utisaka koje je ostavio na Savjet, tokom intervjua održanog dana 31.08.2023. godine“, naveo je Kolić.

Ipak, u Ministarstvu prosvjete kažu da ove konstatacije ne stoje jer stepen stručne spreme nije u skladu sa onim koji je zakonom potreban za izbor direktora ACV.

Portal ADRIA je kontaktirao predsjednika Savjeta ACV Dženana Kolića tražeći pojašnjenje kako za stav Ministarstva prosvjete, tako i za oglas objavljen na Zavodu za zapošljavanje, ali smo dobili odgovor od njega da priprema saopštenje koje će poslati svim crnogorskim medijima.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније