Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Glas Amerike/M.L.B. ]

23. 08. 2023. 12:24 >> 12:25
9

AMBASADOR SAD U SRBIJI

Hil izjavu Vučevića ne vidi kao prijetnju Crnoj Gori

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil kazao je u intervjuu za Glas Amerike da izjavu ministra odbrane Srbije Miloša Vučevića, da bi Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori moglo da se „obije o glavu“ priznanje Kosova, ne vidi kao pokušaj destabilizacije regiona.

„Ne vidim to kao pokušaj destabilizacije regiona i svakako ne mislim da je gospodin Vučević htio da ga tako razumiju. Svakako bih volio da vidim bolje odnose među balkanskim zemljama i mislim da je Otvoreni Balkan dobar korak u tom pravcu, kao i Berlinski proces...Volio bih da vidim više podrške od strane drugih zemalja u regionu, ali i od strane Zapada gdje svi razumiju da ove zemlje moraju da sarađuju i da će tako biti bolji partneri ili članovi EU“, kazao je Hil.

Hil izjavio je da se SAD ne slažu sa vlastima u Srbiji o uvođenju sankcija direktoru Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu i da imaju problem sa njegovim proruskim opredjeljenjem, ali da su dvije zemlje generalno zadržale dobre odnose.

U intervjuu za Glas Amerike, Hil je rekao da su SAD uvele sankcije Vulinu, a ne instituciji, i dodao da je to bio "fer proces, gdje su uzete u obzir različite aktivnosti" jer "ljudi koji o tome odlučuju u Vašingtonu razmatraju dokaze i na osnovu toga donose odluke".

Upitan da li je razočaran što je Vulin i dalje direktor srpske tajne policije, Hil je kazao da "razočaranje znači da nisu ispunjena očekivanja", a da je on realista čiji je posao da promoviše bliske veze SAD i Srbije i da utiče da dvije zemlje budu na istoj strani.

Povodom navoda da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić insistirao da se u ovonjedeljnoj zajedničkoj deklaraciji lidera sa Balkana, EU, Ukrajine i Moldavije ne nađe poziv za uvođenje sankcija Moskvi, Hil je rekao da je pozicija SAD "veoma jasna", da "svi treba da se priključe sankcijama Rusiji, posebno zemlje koje teže da se pridruže EU".

"Mislimo da je to ispravna stvar. Mnoge male zemlje su uvele sankcije iako im to nanosi štetu, ali su to ipak uradile jer je to u višem interesu i u interesu veće grupe kakva je EU. Voljeli bismo da Srbija uradi isto i da to bude deo njenog puta ka evroatlantskom sistemu", naveo je Hil.

Srbija treba da se pomjeri ka evroatlantskim sistemima

Povodom jučerašnjeg sastanka Vučića sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, Hil je kazao da je bio "ekstremno zadovoljan" kada je vidio da su njih dvojica sjeli da razgovaraju.

"Srbija i Ukrajina imaju dugu istoriju, uvek su se dobro slagale, imale dobre odnose, i zato mislim da je važno što su se sreli. Jer, biće promjena, ovaj rat neće trajati zauvek i videćemo kako će se stvari razvijati. Ali, vjerujem da su protekli mjeseci bili važni za narod u Srbiji da vidi kakva je zaista Rusija, i da Srbija treba da se pomjeri zapadno, ka evroatlantskim sistemima", naveo je.

O pismu nekoliko desetina parlamentaraca iz SAD i evropskih zemalja, koji su apelovali na Zapad da zaoštri odnos prema Vučiću po pitanju Kosova, Hil je rekao da SAD "ne kreiraju politiku zbog uspehja, nego zato što je ispravna".

"Kada formulišemo politiku, vagamo naše interese i ideju da li je to prava stvar koju naša vlada može da uradi. Naravno da bismo voljeli da se Briselski dijalog odvija mnogo brže, podržavamo gospodina (Miroslava) Lajčaka jer mislimo da je to pravi pristup. I voljeli bismo da vidimo dogovor zasnovan na formiranju Zajednice srpskih opština, kako bi Srbi na sjeveru Kosova znali koja su pravila igre i kako će izgledati njihovi životi", dodao je Hil.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније