Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

А.М.

10. 08. 2023. 13:04 >> 22:06

VESELIN RADULOVIĆ

Spajiću ustavni rok od 90 dana da formira Vladu

Advokat Veselin Radulović u razgovoru za Portal RTCG objasnio je da lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, koji je danas dobio mandat za sastav nove vlade, od momenta kada je postao mandatar, ima ustavni rok od 90 dana koji mora ispoštovati za formiranje Vlade. Kako kaže, ako ne dođe do sastavljanja Vlade, Skupština bi se raspustila i išlo bi se na vanredne parlamentarne izbore.

"Ostaje da vidimo da li će mandatar uspjeti da formira Vladu koja će dobiti podršku barem 41. poslanika u parlamentu", kazao je Radulović.

Komentarisao je i jučerašnju izjavu bivšeg predsjednika Skupštine Alekse Bečića, koji je kazao da do izbora nove vlade ne može doći dok se ne izabere predsjednik Skupštine Crne Gore. Ocijenio je da je izbor funkcije predsjednika Skupštine Crne Gore očigledno dio političkih dogovora vezanih za podršku i formiranje nove Vlade.

"Uvijek kod naših političara može se očekivati prolongiranje i razni pokušaji političkih zloupotrena i trgovine. Znamo da je i funkcija predsjednika Skupštine dio nekih političkih dogovora vezanih za podršku i formiranje nove Vlade. To je nastavljena praksa, i sve zavisi da li će svi uspjeti da zadovolje svoje političke apetite. Vjerujem da će se postići neka vrsta dogovora vezana i za izbor predsjednika Skupštine, ali je vezana za izbor buduće Vlade. Nije dobro što se sve u Crnoj Gori svodi na političku trgovinu i da se ni formiranje Vlade ne vodi na novou programskih principa već na nivou zadovoljenja partijskih interesa i apetita", ocijenio je Radulović.

Smatra da konstitutivna sjednica na kojoj je trebalo da dođe do izbora predsjednika Skupštine nije smjela biti prekinuta.

"Izbor predsjednika Skupštine vjerovatno je dio dogovora o formiranju Vlade, ni konstitutivna sjednica po mom mišljenju nije trebalo da bude prekinuta, a ostaje da vidimo da li će partije koje će učestvovati u Vladi postići dogovor oko lica koja bi bila na čelu parlamenta. Stiče se utisak da nikoga od njih ne interesuje ništa izvan partijskih interesa, sve drugo vezano za reforme njima je u drugom planu", naveo je Radulović.

Naglašava da bi postojanje Zakona o Skupštini i o Vladi precizno regulisalo ovakve pojave i spriječilo prostor za zloupotrebe i političku trgovinu.

"Ta dva propisa su Crnoj Gori davno bila neophodna i imali smo priliku da vidimo da se pred izbore obećava usvajanje ovih akata, ali nakon izbora niko ne pokazuje političku volju da donese te propise. Ne mislim ni da će nova većina ili Vlada usvojiti ove akte, i time doprinijeti smanjenju zloupotreba", zaključio je Radulović u razgovoru za portal RTCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније