Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.В. [ Report ]

11. 07. 2023. 20:33 >> 20:34

KASTRATOVIĆ

"Azerbejdžan daje veliki doprinos razvoju turizma u Crnoj Gori"

Mnogo je oblasti u kojima Azerbejdžan i Crna Gora mogu da sarađuju i naši odlični politički odnosi važni su za dalje jačanje ekonomskih veza, rekao je Periša Kastratović, ambasador Crne Gore u Azerbejdžanu, na nerezidentnoj osnovi sa sjedištem u Ankari.  

Kastratović je kazao da je turizam jedan od najvažnijih sektora crnogorske privrede.

"Zahvaljujući projektu turističkog naselja Portnovi, Crna Gora je dobila svjetski brend One and Only i prestižno luksuzno odmaralište, koje zapošljava više od hiljadu ljudi. Pored morske obale, o kojoj se dosta zna, sjeverni region Crne Gore ima ogroman turistički potencijal. Napominjem da Azerbejdžan daje veliki doprinos razvoju turizma u Crnoj Gori", kazao je Kastratović za novinsku agenciju Report.

Na pitanje da, imajući u vidu da je poslije skoro 30 godina okupacije Azerbejdžan oslobodio Karabah, je li tokom posjete Azerbejdžanu imao priliku da posjeti Karabah,  Kastratović je naveo da je Crna Gora uvijek podržavala teritorijalni integritet i suverenitet Azerbejdžana.

"Više puta sam posjetio Karabah, zapravo svaki put kada sam imao priliku, i vidio sam svojim očima sva razaranja i vandalske akte u regionu. Svjestan sam da je to područje još puno mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava. Znam da proces deminiranja još traje i da je to neophodan uslov za povratak života i ljudi u regiju. Upoznat sam sa projektima renoviranja, koji su zaista veliki i moderni, i služiće kao model održivosti cijelom svijetu. Po mom mišljenju, humanitarni aspekt je najvažniji u ovom procesu. Znamo da je proces povratka veoma komplikovan. Očigledno je da je dobrobit vašeg naroda na prvom mjestu i ovaj faktor je pokretačka snaga svega. Neophodno je stvoriti radna mjesta za ljude koji će se vratiti na ove teritorije, a vaša vlada takođe ima planove za to, što je veoma pohvalno. Redovno smo izvještavali o potencijalima za oporavak u Karabahu. Čini mi se da će u Crnoj Gori biti investitora koji su zainteresovani da se uključe u proces obnove u Karabahu", podvukao je Kastratović. 

Govoreći o tome da li Crna Gora planira da otvori ambasadu u Azerbejdžanu u bliskoj budućnosti, on je rekao da ambasada Crne Gore u Turskoj pokriva i Azerbejdžan.

"Od 2019. godine u Bakuu radi kancelarija sa rezidentnim diplomatom, koja je u sastavu crnogorske ambasade u Turskoj. Slično, Azerbejdžan ima kancelariju u našem glavnom gradu Podgorici, koja je dio ambasade Azerbejdžana u Srbiji. Vrijedi napomenuti da Crna Gora ima samo 39 diplomatskih predstavništava u svijetu, a činjenica da ovaj model saradnje koristimo samo sa Azerbejdžanom naglašava značaj našeg odnosa", kaže Kastratović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније