Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG ]

10. 07. 2023. 06:37 >> 06:41
4

ANALITIČARI

Dijalogom do normalizacije diplomatskih odnosa sa Srbijom

Normalizacija diplomatskih odnosa, pitanje koje je na vrhu agende posjete Beogradu, može biti riješeno dijalogom, brzo i lako. Dok kultura najčvršće povezuje građane dvije zemlje, oni ipak, najviše rezultata očekuju u ekonomskoj sferi, kaže za TVCG kolumnista, Đuro Radosavović.

"Ako želimo autoput, ako želimo turiste, ako želimo otvorenost, mislim da se sve zemlje Balkana moraju bliže povezati. Ako političari u Crnoj Gori zaista budu htjeli, ne da kažem mir, već dobrosusjedske odnose na kojima insistiraju ovako deklarativno, ekonomija svakako mora biti pokretač", kazao je Radosavović.

Jer, kako dodaje, ako vidimo gužve na granici, ako vidimo probleme koje ljudi imaju koji su čisto administrativne prirode, Crna Gora mora da bude prema svima znantno otvorenija", rekao je on.

Da upravo ekonomska saradnja ima najviše potecijala za konkretne rezultate, mišljenja je i analitičar Cvijetin Milivojević.

"Postoje neke ideje o nekim zajedničkim infrastrukturnim projektima. Recimo nastavak s obje strane autoputa koji bi spojio Beograd s crnogorskom obalom. Zatim revilatizacija pruge Beograd-Bar, koja postoji. U jednom trenutku su bili započeti razgovori, recimo, o tome kako bi Srbija mogla da uloži u Luku Bar", kazao je on.

Pored pitanja upražnjenih pozicija ambasadora, više je otvorenih bilateralnih pitanja, smatra Milivojević.

“To što je Crna Gora priznala Kosovo. Ostali problemi se tiču, i takođe su stari problemi, recimo pitanje dvojnog državljanstva", smatra Milivojević.

Ipak, prostora za rješevanje spornih tema ima dovoljno, ocjenjuje Radosavović.

“Situacija je trenutno takva da problemi će se lakše rješavati jer se klima promijenila, ne u smislu da će neko praviti ustupke, već zato što je ovo drugačije vrijeme i za pregovaranje i za dogovaranje", kazao je on.

Uprkos potencijalu zvanične posjete predsjednika, pravac bilateralnih odnosa ipak će prije svega odrediti spoljnopolitički prioriteti buduće vlade.

"Tako da ova posjeta je važna, ali takođe je važno i koje će biti odluke vlade, ko će biti ministar kog resora ikakve će poruke svi zajedno slati", naveo je Radosavić.

Da li će te poruke biti na istoj liniji, to je veliko pitanje.

“Sa crnogorske strane sasvim sigurno će to zavisiti od toga kako će ta vlada biti konstruisana", dodao je on.

Bilateralni odnosi dvije zemlje, počeli su dinamičnom razmjenom posjeta na najvišem državnom nivou već u junu 2006. godine. Po otvaranju teme priznanja Kosova, i posjete tadašnjeg predsjednika Filipa Vujanovića Beogradu, 2009. godine, uslijedila je dugogodišnja pauza.

U deceniji za nama, u Beogradu je zvanično boravilo pet crnogorskih premijera.

I dok je većina tih posjeta prošla uz uobičajene državne počasti, zabilježen je i jedan upadljiv protokolarni incident. Za sve to vrijeme nije bilo zvaničnih posjeta najviših državnika Srbije Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније