Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ RSE ]

25. 05. 2023. 07:35   >>  07:46

"KRATKOROČNO ZAPOŠLjAVANjE"

Prikupljanje izborne podrške u Crnoj Gori ugovorima o djelu

Vlada Crne Gore je u martu i aprilu proglasila 160 transakcija tajnim i dodijelila 800.000 eura za elementarne nepogode, što je osam puta više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora.

Takođe, Vlada, koja funkcioniše u tehničkom mandatu, sklopila je i 60 odsto više Ugovora o djelu u odnosu na isti period prošle godine, za koje su isplatili oko 3,2 miliona eura.

Riječ je o periodu uoči predsjedničkih izbora, koji su održani u aprilu ali i uoči parlamentarnih, koji Crnu Goru očekuju 11. juna.

Ugovor o djelu, bez konkursa, poznat je i kao "kratkoročno zapošljavanje".Plaćanja iz budžeta za ugovore o djelu prepoznata su kao jedan od mehanizama za uticaj na volju građana uoči izbora, koje je koristila ova ali i prethodna vlast Demokratske partije socijalista, ocijenio je direktor Istraživačkog centar MANS-a Dejan Milovac za Radio Slobodna Evropa (RSE):

"Iznos od 3,2 miliona eura je značajan a odnosi se samo na dva mjeseca predizborne kampanje. U junu nas očekuju i vanredni parlamentarni izbori pa ćemo vidjeti kakvo je stanje što se tiče maja".

Parlamentarna većina predvođena Demokratskim frontom, Demokratama i pokretom URA, smijenila je s vlasti 2020. godine Demokratsku partiju socijalista, stranku Mila Đukanovića koju je godinama optuživala za zloupotrebu državnog novca u političke svrhe, ocjenjujući da je Crna Gora u raljama partitokratije.

"Ipak, prebrzo su zaboravili ono što su kritikovali. Izgleda da kad probate kako to izgleda s druge strane, iz pozicije moći, nije se lako odreći tih mogućnosti za zloupotrebu državnog novca", smatra Milovac.U prva dva mjeseca kampanje 3,2 miliona eura
Iz državnog budžeta za period mart/april ove godine po osnovu ugovora o djelu isplaćeno je oko 3,2 miliona eura, dok je iznos za isti period prošle godine iznosio oko 2,1 miliona eura.

Najveće uvećanje imala je Uprava za katastar i državnu imovinu koja u martu isplatila 405.000 eura, što je više nego duplo u odnosu na prošlu godinu. Slijedi Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava prihoda i carina…

Komentarišući ove podatke premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je rekao da, zapravo, nema značajnijih povećanja, i da je veća samo transparentnost.

"Ima samo povećanja plata po ugovoru o djelu. Kako su uvećana primanja svima, logično je da njima budu veća primanja. Svi ugovori o djelu su objavljeni na sajtu, što prije nije bio slučaj".

MANS, ipak, navodi da je bar 160 transankcija Vlade netransparentno.

Smjena vlasti nije dovela do promjene svijesti

Kako kaže Dejan Milovac trošenje novca iz budžeta i skrivanje isplata je posljedica nemanja političke volje da se bilo šta promijeni na bolje iako je, dijelom, većina 2020. godine na tim obećanjima dobila izbore.

"Došlo je do političkih promjena ali je praksa pokazala da rupe u zakonu koje je koristio DPS sada koristi aktuelna vlast. Nemaju volje da mijenjaju ništa u zakonu a što bi suzilo mogućnosti i ograničilo samovolju pojedinaca za zloupotrebe partijskog novca u političke svrhe".

Naprotiv, dodaje Milovac, političke partije tu, takozvanu " institucionalnu prednost" prepoznaju kao legitiman način za postizanje političkih ciljeva.

Posebno je poražavajuće, smatra Milovac, što je dobar dio zloupotreba normalizovan u smislu koriščenja nedostataka zakona donijetih u vrijeme bivše vlasti.

"I da se s tom praksom ipak prekine ukoliko prepoznajete da zakon ima određene nedostatke, kao i da prestanete da koristite svaku mogućnost koju pružaju ti nedostaci".

Da predizborna obećanja nisu ispunjena, prepoznao je i dio građana Crne Gore.

Istraživanje CGO-a, objavljeno 24. maja, pokazalo je da građani prepoznaju da partije nijesu ispunile predizborna obećanja.

Skoro pola, 48 odsto misli da smjena vlasti nije dovela do promjene svijesti.

Elementarne nepogode u predizbornom periodu; Ministarstvo: Nije povezano s izborima

Osim "kratkoročnih zapošljavanja" u sred predizborne kampanje, u martu i aprilu ove godine, Komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda Vlade Crne Gore, isplatila je više od 800.000 eura po osnovu naknada. To je osam puta više nego u istom periodu prošle godine.

Novac je uglavnom uplaćivan na račune u bankama, pa se iz podataka o isplatama ne može zaključiti ko je krajnji primalac, osim u slučaju nekoliko isplata pravnim licima, konkretno vjerskim zajednicama, navode u MANS-u.

O podjeli sredstava za elementarne nepogode odlučuje komisija na čijem je čelu Zoran Miljanić, ministar bez portfelja zadužen za borbu protiv korupcije.U Ministarstvu bez portfelja, za RSE su naveli da je ta Komisija obrazovana u junu 2022. kada je i počela razmatranje zahtjeva od kojih je najveći dio realizovan ove godine nakon što je Vlada opredijelila sredstva.

Naglašavaju i da dinamika isplata za saniranje štete od elementarnih nepogoda zavisi od Ministarstva finansija, i da nije, kako ističu, vezana za održavanje izbora.

Ukazuju da je bilo više vremenskih nepogoda u prošloj godini, poput grada, požara i poplava.

"Početkom ove godine Crna Gora je pogođena velikim poplavama koje su napravile veliku štetu građanima na imanjima, kućama i gazdinstvima, posebno na sjeveru", navode u odgovorima RSE.

Ukazuju da je Komisiji Abazovićeva Vlada opštini Tuzi opredijelila pola miliona eura za saniranje štete nastale usljed jakog olujnog vjetra i grada.

Opštinska komisiji Tuzi je dostavila izvještaje za 225 građana kojima je procijenjena šteta u ukupnom iznosu od 3,950,007 . Komisija je zahtjeve riješila tokom marta i aprila 2023. odobrivši naknade u visini od 500.000 eura.

Višedecenijska tradicija zloupotrebe državnih resursa

Dok su bili opozicija do 2020. godine, partije aktuelne parlamentarne većine optuživale su Demokratsku partiju socijalista da koriste partijsko zapošljavanje za dobijanje izbora.Sumnje su intenzivirane 2012. kada je objavljen snimak sa jednog od partijskih sastanaka DPS-a na kome je njihov funkcioner Zoran Jelić govorio o računici da jedna zaposlena osoba donosi partiji četiri glasa.

Optužbe na račun DPS ponovile su se i u međuprostoru od nekoliko mjeseci, tokom primopredaje vlasti 2020. Pobjednici izbora su optuživali DPS da je iskoristio taj period da zaposli svoje ljude u državnim institucijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније