Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

05. 05. 2023. 16:56   >>  16:57

EDUKATIVNI PROGRAM

Učenici učestvovali u simulaciji rada Evropske unije

Proces pristupanja Crne Gore EU prvenstveno znači usvajanje i primjenu temeljnih vrijednosti Unije, kao što su ljudska prava, jednakost, sloboda, demokratija i vladavina prava, najviše zbog samih građana i svih budućih generacija koje će živjeti u Crnoj Gori, rekla je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

To je kazala na događaju povodom 9. maja, Dana Evrope, u Skupštini Crne Gore. Organizovana je Simulacija rada Savjeta Evropske unije, kao dio edukativnog programa „Simulacija rada Evropske unije“ namijenjenog srednjoškolcima.

Današnja simulacija na temu ekonomskog oporavka EU organizovana je u saradnji Sekretarijata Odbora za evropske integracije i Edukativnog centra.

Đurović je tokom dogašaja rekla da je cilj ovog edukativnog programa da se mladi ljudi upoznaju sa strukturom EU i načinom na koji se donose odluke u okviru njenih institucija, ali i da osjete i privilegije i odgovornosti predlaganja inicijativa, dijaloga i stvaranja kompromisa u izazovnim trenucima.

U programu su učestvovali učenici/e Gimnazije „Slobodan Škerović” i Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović” iz Podgorice, Gimnazije Cetinje i Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada, a pored simulacije sastanka Savjeta Evropske unije, program je podrazumijevao i prethodno realizovane dvije pripremne radionice, na kojima su polaznici/e programa upoznati sa procedurama rada i funkcionisanjem ove EU institucije.

Predsjednik Odbora za evropske integracije u 27. sazivu Branimir Gvozdenović kazao je da ga raduje što mladi, kao nosioci evropskih integracija i konačni korisnici benefita evropskog projekta, pokazuju zainteresovanost i entuzijazam za učenje o EU, njenim institucijama i strukturi, te da je ovakav vid učenja, koji omogućava razmjenu stavova, ideja i energije, posebno interesantan.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније