Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

26. 04. 2023. 12:24 >> 12:27

PONOVO IZUZETI

Saudijski državljani opet bez viza u CG, preporuke Brisela kažu drugačije

Državljani Saudijske Arabije sada mogu bez viza da uđu u tri balkanske zemlje, Crnu Goru, Albaniju i Kosovo, potvrdila je saudijska ambasada u Tirani. To znači da Crna Gora opet tokom ljetnje sezone oslobađa državljane Kraljevine Saudijske Arabije od potrebe da pribave vizu, uprkos prošlogodišnjoj poruci Evropske komisije (EK) da takva politika nije u skladu sa evropskim standardima. 

Kako prenosi "arabianbusiness.com", saudijski državljani mogu da uđu u Crnu Goru bez potrebe za izdavanjem vize do 31. oktobra "pod uslovom da prilikom ulaska i izlaska ne nastupaju kao pojedinci, već da budu u turističkoj grupi“.

Državljani Saudijske Arabije koji dolaze u Crnu Goru takođe moraju stići u zemlju direktnim letom iz kraljevine, prema navedenim uslovima.

Pored toga, oni moraju dostaviti dokaz o uplati troškova smještaja, povratnu kartu za kraljevinu, kao i pozivno pismo od turističke agencije u Crnoj Gori, koja organizuje putovanje.

Evropska komisija je naglasila u posljednjem izvještaju o Crnoj Gori da vizna politika Crne Gore još nije u potpunosti usklađena sa EU listom zemalja čijim državljanima je potrebna viza za EU.

"Naprotiv, Crna Gora je 2021. i početkom 2022. godine još više odstupila od preporučenog usklađivanja. Vlada je u maju 2022. odobrila privremeno izuzeće od viza za državljane Saudijske Arabije, koje važi od juna do septembra, sa ciljem da se nadoknadi pad turista koji dolaze iz Rusije i Ukrajine. Ukupno, državljani 13 zemalja - Jermenije, Kazahstana, Rusije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Kine, Kube, Ekvadora, Kuvajta, Turske, Katara, Kosova i Saudijske Arabije - izuzeti su od zahtjeva za vize za kratkoročni boravak, bilo na sezonskoj osnovi ili trajno. Mjere sezonskog izuzeća od viza nisu u skladu sa pravnim tekovinama EU, a ove zemlje su na listi zemalja EU čijim državljanima je potrebna viza za EU", poručuje Evropska komisija.

Pored toga, upozorava se da stranci koji imaju boravišnu dozvolu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) mogu bez vize ući u Crnu Goru i boraviti u zemlji do deset dana.

"Crnogorske vlasti su otkrile nekoliko slučajeva zloupotrebe ovog viznog režima. Crna Gora treba da obezbijedi pojačano usklađivanje svoje vizne politike sa EU listom trećih zemalja kojima je potrebna viza", ukazala je Evropska komisija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније