Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Marko Terzić, TVCG ]

07. 04. 2023. 06:46 >> 09:58
3

SAGOVORNICI TVCG

Đukanovićev odlazak očekivan, ne znači da odmah slijedi nova demokratska era

Odlazak Mila Đukanovića sa čela Demokratske partije socijalista (DPS) uslijedio je samo nekoliko dana nakon njegovog poraza na predsjedničkim izborima. I dok smo prethodnih dvadesetak godina nekoliko puta svjedočili njegovom odlasku s najviših državničkih funkcija, na koje se ponovo vraćao, Đukanović se prvi put povukao s liderske pozicije u DPS-u.

Od prvih višestranačkih do posljednjih predsjedničkih izbora, pokrivao je najznačajnije funkcije u državi. Milo Đukanović je više od tri decenije bio ili predsjednik Crne Gore ili premijer. Bilo je i trenutaka kada je partijskim kolegama prepuštao državne pozicije, ali do sada, čelnu DPS-a nikada. Prvi put, državnu funkciju napustio je 2006, ističući da će se posvetiti biznisu. Ali ta pauza nije dugo trajala. Već 2008. preuzima premijersku funkciju koju napušta 2010, i tada su novinari naslutili njegov ponovni povratak, što je Đukanović prokomentarisao na prepoznatljiv način.

"Ako tražite od mene da projektujem splet okolnosit za godinu, dvije, tri, pet ili deset onda je bolje razgovarati s vračarom ne sa mnom", kazao je Đukanović 21.12.2010. koji je u tom momentu bio predsjednik Vlade Crne Gore.

I vratio se na mjesto premijera već 2012. da bi nakon četiri godine tu funkciju prepustio Dušku Markoviću ostajući na čelu DPS-a. I na toj poziciji, bio je do danas, kada je prihvaćena njegova ostavka, koja je uslijedila svega tri dana od predsjedničkih izbora.

To sagovornici TVCG vide ovako:

"Za mene je potpuno očekivana, ja sam je negdje i prije najavljivao. Završena je jedna era, treba da počne jedna nova era za Crnu Goru, neka se građani mire i da idemo dalje", kazao je predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

"Odlazi s vlasti i to samim tim jeste istorijski događaj, međutim, da odmah kažem, to ne znači da po automatizmu počinje nova pozitivna i demokratska era, naprotiv upravo zbog akumulacije velikog broja prolema iz prethodnih 30 godina, po najoptimističnijoj varijanti, slijedi dug i težak oporavak", kazao je profesor Pravnog fakulteta Milan Popović.

A kakav period čeka DPS, ostaje da se vidi. I to možda već na parlamentarnim izborima.

"Ovo DPS vodi u još jedan problem što se tiče izbora, jer je, kakav takav, Đukanović bio ipak najvažniji igrač u DPS-u i ovo će da djeluje vrlo demotivišuće na njihove glasače", kazao je Slaven Radunović iz DF-a.

"Smatram da je definitivno došlo vrijeme da na političkoj sceni više ne postoje monopoli i mislim da će njegova partija, koja se nalazi na istorijskoj nizbrdici, sigurno doživjeti jedan ubjedljiv poraz na izborima", kazao je Momo Koprivica iz Demokratske Crne Gore.

U opoziciji, ipak vjeruju u snagu DPS-a.

"Bez obzira na povlačenje Đukanovića ubijeđen sam da će DPS kao najveća crnogorska partija koja ima 29 poslanika, pred vanredne parlamentarne izbore zajedno s nama iz opozicije, uvažavajući činjenicu potrebe okupljanja oko zajedničkih vrijednosti, doprinijeti rješavanju duboke političke i inistitucionalne krize i očuvanju evroatlanstkog kursa Crne Gore", kazao je Andrija Popović, lider Liberalne partije.

O različitim prognozama političara sudiće vrijeme i pokazati da li je Đukanović lidersku poziciju partije prepustio mlađem u trenutku njenog uspona, ili pada.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније