Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Бојана Баранин [ TVCG ]

17. 03. 2023. 20:01 >> 20:01

ANALITIČARI ZA TVCG

"Izbori neophodni ali sporna procedura raspisivanja"

Na odluku predsjednika države da raspusti Parlament i raspiše izbore, različite reakcije pravnika i analitičara. Ipak, kažu da takva odluka nije iznenađenje, te da su vanredni izbori Crnoj Gori neophodni, ali je sporna procedura raspisivanja.

Predsjednik Crne Gore imao je ustavno ovlašćenje da raspusti Skupštinu, kaže pravnica Snežana Jonica. To pravo mu je, ističe, definisala parlamentarna većina izmjenama Zakona o predsjedniku u kojima se navodi da se Skupština raspušta ukoliko se uroku od 90 dana od objavljivanja zakona ne formira vlada.

"Tih 90 dana je isteklo 15. marta i nakon toga je on imao ustavno ovlašćenje na koje se ipozvao u ukazu, a s druge strane rok i okolnosti koristio je iz Zakona o predsjedniku, iako je taj zakon osporavao", smatra Jonica.
Oprečna mišljenja o načinu na koji je Skupština raspuštena,za profesoricu Nikoletu Đukanović, dokaz su nedostatka demokratske zrelosti crnogorskog društva.

"Ono što je važno reći jeste da se stvorila takva klima da nema puno pravnika koji isto misle, odnosno preovladavaju političke odluke, napravili smo takav ambijent da svako pitanje rJešavamo ne na osnovu Ustava i zakona nego na osnovu politike i političkih interesa", ocijenila je Đukanović.

Takvo djelovanje, smatra Miloš Vukanović iz CEMI-ja, može se odraziti i na funkcionisanje Skupštine u narednom periodu.

0"Bojim se da ne uđemo u neki tehnički mandat Skupštine gdje bi trebalo da imamo neka ograničenja u radu Skupštine makar po pitanju donošenja odluka, a da ćemo doći u situaciju kao s vladom koja je u tehničkom mandatu a i te kako donosi odluke vezane za razvoj Crne Gore", smatra on.

Kako bi se obnovio legitimitet institucija, Crnoj Gori su neophodni vanredni izbori,poručuje Milica Kovačević iz CDT-a. Ističe, međutim, da su oni mogli bitiorganizovani i na drugačiji način.

"To je moglo da se uradi bez pravnih vratolomija i neustavnih zakona. Postojalo je rješenje da odgovorni političari usvoje odluku o skraćenju mandata i to bi bila jedna situacija ukojoj ne bi bilo nikakvih pravnih interperacija", kazala je Kovačević.

U međuvremenu na djelu su različite pravne interpretacije i o inicijativi parlamentarne većine za ocjenu ustavnosti odluke o raspuštanju Skupštine.

"Nisam stigla detaljno da pročitam, ali ako su pokrenuli preispitivanje ukaza o raspuštanju Skupštine to po mom pravnom mišljenju nije moguće zato što je ukaz pojedinačni pravni akta pred Ustavnim sudom se mogu osporavati samo opšti pravni akti", kazala je Jonica.

U saopštenju parlamentarne većine navodi se da su osimocjene ustavnosti, zatražili i da se obustavi izvršenje svih pojedinačnih akatai radnji do konačne odluke Ustavnog suda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније