Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

11. 03. 2023. 13:23   >>  13:22 5

MEDOJEVIĆ

CG može da opstane samo ako je svi građani dožive kao zajedničku kuću

Crna Gora može da opstane, samo ako je svi Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Hrvati, Romi, Rusi i drugi iskreno dožive kao svoju zajedničku kuću u kojoj svako ima svoj sprat, kazao je predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

Ako želite da izgradite stabilnu i čvrstu državnu kuću, kaže Medojević, morate imati duboke i čvrste temelje.

"Temelj svake države je društveni dogovor, pakt između stanovnika i političkih elita. Građani prihvataju da plaćaju porez, poštuju zakone, oružjem brane svoju državu ako je neko napadne, a država prihvata da brine o svojim građanima, da garantuje svima jednaka prava, obezbjeđuje poštovanja privatne svojine i ugovora, isporučuje osnovne javne usluge vodeći računa o kvalitetu i cijeni, štiti privatnu i javnu imovinu, obezbjeđuje javni red i mir, uslove za školovanje, neophodnu zadravstvenu zaštitu i brine o onima koji ne mogu i nemaju", kazao je Medojević.

Država je, kako ističe, dakle produkt dogovora stanovnika i političke elite.

"Poštovanje svih građana i svih naroda i etničkih zajednica je, dakle, temeljni princip na kome mora da počiva naša država. Svako onaj ko pokušava da izoluje bilo koji narod i bilo koju etničku zajednicu kao neprijatelja države i nekoga ko ne može da bude dio vlasti, direktno potkopava temelje naše zajedničke kuće. Svako onaj ko pokušava da kuću gradi bez temelja, na pjeskovitom, muljevitom tlu ili klizištu radi protiv interesa svih ukućana. Ukućani imaju pravo i obavezu da štiteći sebe i poštujući svačiju različitost, svi zajedno dignu glas protiv onih koji pokušavaju da našu zajedničku kuću grade na sumnjivim, opasnim i nesolidnim temeljima", kazao je Medojević.

Navodi da se zajednička pravila moraju poštovati, zajednički troškovi plaćati, ali i Uprava zgrade mora svoj posao da obavlja stručno, pošteno i transparentno u interesu svih ukućana.

"Ma kako se oni zvali, kojem se Bogu molili ili klanjali, koju zastavu ljubili. Stabilna i sigurna kuća u kojoj sve funkcioniše normalno i u kojoj postoji dogovor i sloga stanara je preduslov mirnog i prosperitetnog života", kazao je Medojević.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније