Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

24. 02. 2023. 21:58 >> 21:52
3

ĐUROVIĆ U BEČU

CG ostaje pouzdan partner NATO-a

Crna Gora, uprkos složenosti unutrašnje političke situacije, ostaje pouzdan partner NATO saveza i država kojoj je pristupanje Evropskoj uniji (EU) i dalje ključni prioritet, poručila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Đurović je u Beču razgovarala sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Austrije Volfgangom Sobotkom.

Đurović je istakla važnost aktuelnog trenutka za Crnu Goru i zadovoljstvo zbog postignutog političkog dogovora o kandidatima za sudije Ustavnog suda i navela da očekuje da će u ponedjeljak doći do njihovog izbora.

“Uprkos složenosti unutrašnje političke situacije, Crna Gora ostaje pouzdan partner NATO saveza i država kojoj je pristupanje EU i dalje ključni prioritet”, ukazala je Đurović.

Ona je naglasila da skoro 80 odsto crnogorskih građana i dalje podržava proces pristupanja EU.

Đurović je pohvalila odlične odnose Crne Gore i Austrije, saradnju u svim oblastima, uz poseban akcenat na kontinuirani politički dijalog na svim nivoima.

Ona je zahvalila na podršci koju ta zemlja pruža Crnoj Gori, ali i Zapadnom Balkanu, na polju evropske integracije.

Đurović je istakla da Crna Gora veoma cijeni kontinuiranu političku i ekspertsku podršku Austrije u procesu evropske integracije i austrijske napore da se politika proširenja EU održi visoko na agendi ostalih država članica Unije.

Ona je kazala da je zadovoljna povodom prvog zvaničnog susreta sa Sobotkom, prijateljem Crne Gore i njenog naroda i zahvalila na doprinosu austrijskom parlamentu u uspostavljanju programa Demokratske radionice.

Đurović je zahvalila Sobotki na video obraćanju i divnim porukama povodom nedavnog obilježavanja desete godišnjice od uspostavljanja tog uspješnog projekta.

Ona je iskoristila priliku da ponovi poziv predsjedniku Sobotki da zvanično posjeti Crnu Goru.

Sobotka je istakao da će Crna Gora, ali i sve zemlje Zapadnog Balkana imati nedvosmislenu podršku Austrije kako bi što prije postale članice velike evropske porodice naroda.

On je naveo da je zadovoljan zbog susreta sa Đurović i istakao da je to prilika da se dodatno unaprijede već dobri odnosi između dvije države.

“Naročit akcenat stavio je na proslavu desetogodišnjice Demokratskih radionica "Barbara Pramer", koja je nedavno organizovana u Podgorici”, kaže se u saopštenju.

Sobotka je ukazao da takve aktivnosti predstavljaju dobar model za nastavak i produbljivanje saradnje između austrijskog i crnogorskog parlamenta.

On je pohvalio izuzetno uspješnu saradnju koju su dvije zemlje ostvarile tokom pandemije Kovid 19, kao i u oblastima sajber bezbjednosti, borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja oružja.

Sagovornici su razgovarali i o drugim važnim temama, kao što su posljedice pandemije Kovid 19, ratna dešavanja na tlu Evrope, energetska kriza, klimatske promjene i brojnim drugim.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније